Zdravlje
31.01.2022.

Ovo je istina o širenju dečjih glista. Leče se lakše nego što mislite

Dečje bolesti su nezaobilazan deo odrastanja i o njima se manje-više otvoreno govori, ali postoje i određene tegobe i problemi koje roditelji ne pominju skoro nikom. O tome se ćuti zbog stida, neprijtnosti i pogrešnih uverenja.

Stomačni paraziti, odnosno dečje gliste, spadaju u tegobe o kojima se nerado govori jer su se ranije uvek vezivale za lošu higijenu. Međutim, gliste nisu bolest siromašnih ni posledica nehigijenskih navika. Prenose se dodirom, najbrže među decom u vrtićima, vidiljive su golim oko, duge oko pet milimetara i podsećaju na končiće. Iako deluju grozno, nema razloga za paniku, jer ne izazivaju zdravstvene probleme. 

Crvići polažu jaja izvan creva, najčešće oko analnog otvora, zbog čega se deca često žale na svrab u tom delu tela, na ranice nastale usled češanja, a ponekad i na bolove u stomaku, pa bi valjalo da ga odvedete pedijatru. Pristustvo parazita se detektuje brisom
Gliste se lako šire, što znači da mogu da se zaraze svi ukućani i deca iz kolektiva koji mališan pohađa. Paraziti se prenose rukama, preko posteljine i drugih ličnih predmeta. . 

Pored terapije koju treba propisati svim članovima porodice, važno je da se higijena podigne na viši nivo i da se posteljina i peškiri češće menjanju. Po završetku lečenja treba uraditi kontrolni bris.
foto: shalev-cohen-unsplash

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

16.
Oct
2024
Alternativna medicina
25.
Sep
2024
Alternativna medicina
09.
Sep
2024
Alternativna medicina