Zdravlje
13.11.2019.

Evo koje se sve bolesti leče matičnim ćelijama iz pupčanika

Nauka i medicina danas beleže najznačajnija dostignuća na polju regenerativne medicine, odnosno lečenja matičnim ćelijama. Matične ćelije su već do sada promenile i spasile više hiljada života širom sveta jer se njima trenutno uspešno leči više od 80 bolesti. Nauka traga i za drugim „čudesnim“ mogućnostima primene ovih dragocenih ćelija, što će, kada dođe do primene, predstavljati veliki korak za čovečanstvo.


Ova oblast medicine se neprestano razvija, što pokazuju dostignuća kliničkih ispitivanja. Za pojedine bolesti, matične ćelije su jedina mogućnost lečenja, dok se u nekim slučajevima primenjuju kada su prethodni izvori lečenja neuspešni ili kada je bolest agresivna. Otkriće matičnih ćelija je jedno od najvećih dostig­nuća savremene medicine što dokazuje i činjenica da je Nobelova nagrada za medicinu u 2012. godini dodeljena Japancu Širiju Jamanka i Britancu Džonu Gurdonu, za otkrića iz oblasti lečenja matičnim ćelijama.


Grupe oboljenja koje se danas leče matičnim ćelijama:

  • Krvne bolesti uključujući mnoge anemije, se leče matičnim ćelijama. Uzrokovane su poremećajem ćelija krvi i dovode do pojave otoka, krvnih ugrušaka, nekontrolisanog krvarenja, što može biti smrtonosno.
  • Metabolički poremećaji, uključujući Hunterov sindrom i Hurlerov sindrom, često uzrokuju iznenadne napade, bolove i gubitak težine. U nekim slučajevima ove bolesti mogu biti izuzetno opasne.
  • Autoimune bolesti: Imunološke poremećaje, poput Evansovog sindroma i hronične granulomatozne bolesti, karakteriše to da organizam napada sopstvene ćelije. Često su praćeni umorom i konstantnim groznicama. U nekim slučajevima imunološke bolesti su smrtonosne.
  • Maligne bolesti: Leukemije, limfome i druge maligne bolesti je moguće lečiti matičnim ćelijama.


U ovom trenutku, više od 4.500 kliničkih ispitivanja širom sveta koristi matične ćelije za lečenje mnogih vrsta bolesti posebno u: hematologiji, neurologiji, neurohirurgiji, ortopediji, dermatologiji i oftamologiji. To je ogroman broj, pogotovo ako uzmemo u obzir da je pre samo deset godina bilo oko 400 studija. Matične ćelije iz pučanika su vrlo mlade u smislu otkrivanja terapijskih efekata i imaju dalek razvojni put. Izvanredno je to što jedna rutinski uzorkovana supstanca - krv iz pupčanika može spasiti milione života.

Ako želite da saznate nešto više o lečenju matičnim ćelijama i o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, dodatne informacije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto: SSCB, medicalnewstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno