Zdravlje
09.11.2019.

Znate li zašto je CRP, koji pedijatri stalno pominju, toliko važan

Kad im stignu rezultati laboratorijskih analiza, roditelji prvo traže vrednost CRP. Iako većina nas ne zna ni šta ta skraćenica znači, ni na šta ukazuje, jasno nam je da reč o veoma važnom rezultatu koji lekarima olakšava postavljanje dijagnoze, posebno kada se sumnja na infekciju.
C-reaktivni protein je protein koji se stvara u jetri kao odgovor na pojavu upale u organizmu. Indikatori upale su citokini, hemijske supstance koje luče ćelije zahvaćene upalom, koje jetri signaliziraju da pojačano proizvodi CRP.


C-reaktivni protein samo pokazuje da u organizmu postoji infekcija, ali ne i na kom mestu i u kom obimu. Ovaj protein počinje da se stvara vrlo brzo, već u prvih šest sati od početka infekcije. Maksimum svojih vrednosti CRP u krvi dostiže u prva tri dana infekcije. Kada je dete zdravo, normalne vrednosti CRP u krvi ne prelaze 5 mg/l. Ista, normalna vrednost je i za odrasle osobe.
U slučajevima kada organizam zahvati infekcija, vrednosti CRP mogu budu i do 100 puta veće od normalnih. Nepisano je pravilo da povišena vrednost CRP, recimo do 80 mg /l, ukazuje na virusnu infekciju, a vrednost CRP u krvi od 100 mg/l i više ukazuje na infekciju bakterijskog porekla.


Međutim, uprkos tome, za pedijatre je CRP samo jedan od pokazatelja postojanja infekcije, a da je za postavljanje konačne dijagnoze neophodno proveriti i leukocite i druge parametre krvne slike. Bitno je i opšte stanje deteta, prisustvo povišene temparature i drugih specifičnih simptoma koji će ukazati na mesto i ozbiljnost infekcije.
Najveći broj infekcija javlja se tokom zimskog perioda, a čak 50 odsto poseta pedijatru odnosi se na infekcije disajnih puteva. Zima je period kada deca provode mnogo vremena u zatvorenim prostorima, što je pogodno za širenje virusnih infekcija, pa se roditeljima preporučuje da deci daju kompleksni homeopatski preparat „Immunokind“.

„Imunokind“ jača imuntet dece, pa se kroz period virusnih infekcija prolazi lakše jer one traju kraće. On jača imuni sistem i povoljno deluje na obnovu i očuvanje sluznice gornjih disajnih organa. Uz njega se tegobe kao što su zapušen nos, kašalj i otežano disanje brzo povlače, a šanse za razvoj druge infekcije značajno smanjuju. „Immunokind“ povoljno deluje i kod beba od prvog dana života, a uz konsultaciju s pedijatrom ili farmaceutom može se koristiti i u dužem vremenskom periodu.
Promo tekst
Foto: cnn.com, todaysparent.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno