Zdravlje
01.11.2019.

Ako plače svaki put kad ga stavite na nošu, zapitajte se šta ga muči

Iako svaka beba i malo dete imaju svoj ritam pražnjenja, dešava se da u drugoj godini bez ikakvih vidljivih razloga s vremena na vreme dođe do zatvora. Do toga u ovom uzrastu, između ostalog, dolazi ukoliko prerano krenete sa odvikavanjem od pelena, pa dete počne da se inati.

Trogodišnjaci su pak često previše obuzeti igrom, bilo da su u kolektivu ili kod kuće, pa odlažu odlazak na nošu. Ukoliko se to često ponavlja, dolazi do problema sa pražnjenjem creva, pa dete svaki susret sa nošom počinje da dožvljava kao bolno iskustvo što dodatno otežava situaciju.

Manjak vlakana, svežeg voća i povrća, supica, čorbica i žitarica u ishrani, kao i neadekvatan unos tečnosti, učiniće stolicu tvrdom, a pražnjenje creva otežanim i bolnim. Na isti način na organizam deluje i stres izazvan polaskom u vrtić, putovanjem, promenom porodične dinamike, a ponekad teškoće u pražnjenju nastaju i zbog upotrebe određenih lekova ili preosetljivosti na određene namirnice.

Ukoliko dete kaki manje od tri puta nedeljno, ima suvu i tvrdu stolicu, ako se žali na bolove u stomaku ili u čmaru, ako plače kad treba da sedne na nošu, ono ima problema sa konstipacijom.

Ukoliko situacija nije dramatična, pre nego što zatražite pomoć pedijatra, pokušajte da rešite problem kompotom od jabuka ili suvih šljiva, bistrim supicama i jogurtom.
foto: doctoraibolit34.ru, everydayfamily, mujerdeelite

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina