Zdravlje
21.10.2019.

Dobro se informišete o uslovima čuvanja matičnih ćelija iz pupčanika

Švajcarska banka Swiss Stem Cell biotech (SSCB) je biobanka posvećena kontroli i očuvanju svih procesa kvalitetne krioprezervacije uz oprez, na etičan i odgovoran način. Stručni tim SSCB zna kako se treba pridržavati standarda, uz očuvanje kvaliteta i bezbednosti koje na nacionalnom i međunarodnom nivou propisuju nadležni organi. Sertifikati potvrđuju da se sve aktivnosti i procesi obrade i čuvanja matičnih ćelija unutar SSCB obavljaju po „zlatnom standradu“, što potvrđuje FACT NetCord akreditacija.


Poštovanje FACT NetCord standarda obavezuje banku da se pridržava dokazanih i najnovijih naučnih dostignuća koji se tiču uzroka matičnih ćelija iz pupčanika, od trenutka potpisivanja ugovora, do upotrebe za lečenje. Ugovor mora jasno da informiše roditelje o svim procesima koji se odvijaju unutar banke, dostignućima na polju primene matičnih ćelija, kao i ograničenjima, administrativnim i pravnim pitanjima.
Ugovor prati i detaljni anamnestički upitnik o zdravstvenom stanju bioloških roditelja i neophodnim informacijama o, na primer, naslednim i infektivnim bolestima, koje mogu uticati na upotrebu uzorka matičnih ćelija deteta.


Transport uzorka do banke mora da se odvija u strogo kontrolisanim uslovima, uz poštovanje vremenskog perioda. Unutar banke se odvijaju veoma složeni, zahtevni, strogo kontrolisani i skupi procesi, što ukazuje na jasnu razliku između banaka matičnih ćelija.
Bakteriološke i virusološke analize obavezno se rade na uzorku krvi iz pupčanika, kao i krvi majke, i pružaju podatak o mikrobiološkoj ispravnosti uzorka.
Pored toga, vrši se i specifična procena kvaniteta i kvaliteta uzorka, te priprema uzorka za lečenje. Ispitivanje uzorka podrazumeva određivanje tačnog broja matičnih ćelija i njihove vitalnosti i radi se po strogim standardima akreditacije.


Ova dva parametra pružaju kompletan uvid u terapijsku vrednost uzorka, a izdvajanje matičnih ćelija omogućava i zasebno čuvanje različitih komponenata krvi koje pružaju višestruku primenu u lečenju i dvostruku sigurnost. Nakon dobijanja rezultata svih ispitivanja, ukoliko su svi kriterijumi i standardni zadovoljeni, uzorak je spreman za zamrzavanje (krioprezervaciju) u tečnom azotu na -196 stepeni.
U ovakim uslovima uzorak je održiv, nepromenjenog kvaliteta i nakon višegodišnjeg perioda. Potvrda da je uzorak uspešno obrađen i sačuvan je sertifikat koji roditelji dobijaju dve do tri nedelje od porođaja. Sertifikat sadrži sve informacije o sačuvanom uzorku, kao što broj matičnih ćelija i vitalnost.


Inače, FACT NetCord akreditacija je garancija da će uzorak biti prihvaćen za lečenje u svim prestižnim klinikama širom sveta, a SSCB je jedina FACT NetCord akreditovana banka na teritoriji Švajcarske. Ova akreditacija garantuje kvalitet procesa uređuje i mnoge administrativne i logističke aspekte kako bi se osigurao kontinuitet očuvanja uzoraka matičnih ćelija.
Jedan od njih je obaveza da SSCB ima ugovor sa rezervnom švajcarskom ustanovom spremnom za prihvatanje uzoraka u slučaju potrebe za tim, uz istovremeno poštovanje I kontinuitet svih standarda visokog kvaliteta koje nudi SSCB.

Ako želite da saznate nešto više o lečenju matičnim ćelijama i o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, dodatne informacije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto: SSCB, medicalnewstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno