Zdravlje
16.10.2019.

Znate li šta pomaže kod upale grla u 90 odsto slučajeva

Virusne upale grla predstavljaju više od 90 odsto svih infekcija ovog dela gornjeg respiratornog trakta koje karakterišu otežano gutanje, promuklost i bolovi. Virus se u porodici i kolektivima prenosi s jednog člana na drugog, koji se obično razboljevaju u razmaku od dva do pet dana.


Upala grla prenosi se kapljičnim putem – kašljanjem, kijanjem, govorom, pljuvanjem, dugotrajnim boravkom u istom prostoru s obolelim, ali i direktnim kontaktom s njim ili predmetima u njegovoj blizini. Početak upale kod virusne infekcije je postupan, dok kod bakterijske simptomi nastaju naglo i brzo. Virusne infekcije grla karakterišu izraženi respiratorni simptomi kao što su šmrckanje, blaga temperatura, promuklost, blaži bol u grlu, curenje iz nosa, kašalj, često suzenje očiju, konjuktivitis.


Uobičajeni uzročnici upale grla su virusi ili bakterije, ali iritacije grla mogu biti izazvane i suvim vazduhom ili alergijama

Kod bakterijske infekcije ždrelo je izrazito crveno s gnojnim čepićima i visokom temperaturom i zato je potrebno lečenje antibiotikom. Međutim, ako je uzročnik virus, uglavnom se preporučuje mirovanje, topli napici i antipiretici za obaranje temperature. Najvažnije je da se mališani dok bolest traje što više odmaraju i unose dovoljno tečnosti. Odmor je ključan kako bi se izlečila upala, a sa njom i bol u grlu, jer organizam tako skuplja snagu za borbu protiv virusa.


Lečenje virusne upale grla slično je lečenju prehlade. Ako se odlučite da ipak odvedete dete lekaru, nećete dobiti antibiotik, jer antibiotici ne uništavaju viruse. Lekari savetuju da ipak budete oprezni jer virusna i bakterijska infekcija nekada mogu da se pojave u paru. Virusi mogu izazvati sinusne infekcije ili povećati rizik od upale uha, a one onda mogu podstaknuti i bakterijsku infekciju.

Ako i vaše dete pati od čestih upala krajnika, isprobajte „Tonsilotren“, homeopatski preparat koji se uspešno koristi duže od 75 godina. On ublažava upalu, otok i bol, vraća zaštitnu funkciju krajnika, podstiče izbacivanje gnojnih čepića... „Tonsilotren“ iz bogate palete proizvoda „Mama Natura“ podstiče jačanje imunog sistema u celini, ubrzava zarastanje oštećenih tkiva i sprečava ponovne angine i to za dva do da i po puta, kako su pokazala brojna klinička ispitivanja.
Promo tekst
Foto: nih.gov, theecologist.org, mmment.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno