Zdravlje
25.09.2019.

Male boginje stigle u „komšiluk“. One ne znaju za pasoš i granice

U Zagrebu, ali i u ostalim delovima Hrvatske, počela je epidemija malih boginja, potvrđeno je portalu Index.hr iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Do sada je registrovano ukupno 35 obolelih, u taj broj nisu uračunati novi potencijalni slučajevi, za koje još nema potvrde. Srećom, težih slučajeva koji bi se završili hospitalizacijom nema, ali se očekuje se da će broj infekcija u narednim nedeljama rasti. Iako se ne može govoriti o epidemiji većih razmera, porast broja obolelih je takav da se može nazvati početkom epidemije.


Takva je situacija u Hrvatskoj, a kod nas je, srećom, za sada mirno jer je, nakon prošlogodišnje epidemije povećan broj dece koja su primila MMR vakcinu pa se nivo kolektivnog imuniteta približio zaštitnom nivou. Lane je kod nas za manje od godinu dana rеgistrоvаnо više od 3.250 slučајеvа mаlih bоginjа. Nајvеći brој оbоlеlih imao je manje оd pеt i više od 30 gоdina, a čak 95 odsto pacijenata je bilo nеvаkcinisаno, nеpоtpunо vаkcinisаno ili je njihov vаkcinаlni stаtus bio nеpоznаt.


Da se ovaj scenario ne bi ponovio, epidemiolozi i pedijatri apeluju na roditelje da redovno vakcinišu decu kako ona u 21. veku ne bi obolevala i umirala zbog bolesti koje su mogle da se spreče. Riziku od epidemije prvenstveno je doprineo snažan antivakcinalni lobi koji je uspevao da nadjača glasove i apele struke koja je ukazivala da nijedna naučna studija nije dokazala štetnost vakcina. Kada su nadležni počeli doslednije da primenjuje zakon koji reguliše oglušivanje roditelja o obavezu da vakcinišu decu, mnogi su se, kako to prošle godine reče ministar zdravlja, „prizvali pameti“.


Inače, kada obuhvat vakcinacijom pređe 90 odsto može se smatrati da nema opasnosti od epidemije. Kolektivni imunitet je jako važan, jer usled njegovog pada postaju ugrožena i deca koja su primila MMR vakcinu. Virus malih boginja se u takvim uslovima lakše širi, a epidemija se teško zaustavlja
Da bismo izbegli rumunski scenario iz 2016/17. i najnoviji hrvatski, vakcinišite decu!
Foto: freepik.com, todaysparent.com, katherinetimes.com.au

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno