Zdravlje
18.09.2019.

Ovo je sve što treba da znate o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika

Iako se o čuvanju matičnih ćelija iz pupčanika i njihovim terapijskim mogućnostima iz godine u godinu sve više govori i više zna, mnogi budući roditelji i dalje misle da je reč o nečemu nedostižnom. Većina njih se prvenstveno boji komplikovane procedure koja je zapravo izuzetno jednostavna, ali i samog odabira banke matičnih ćelija.


Prilikom odabira banke matičnih ćelija, neophodno je proveriti akreditacije koje ona poseduje i kojom tehnologijom se matične ćelije pripremaju za čuvanje na duži vremenski period. Savet svim budućim roditeljima je da biraju banke koje su FACT NetCord akreditovane, što garantuje najviši standard obrade i čuvanja isključivo kalitetnih uzoraka koji imaju terapijsku vrednost.
Kada je reč o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, sve počinje pozivanjem broja 011/40-67-593 i zakazivanjem sastanka u Bulevaru oslobođenja 235.


Set za uzimanje uzoraka krvi pupčanika preuzima se najkasnije mesec dana pre očekivanog termina porođaja prilikom potpisivanja ugovora sa Švajcarskom bankom matičnih ćelija. Prilikom potpisivanja ugovora, ispunjava se obrazac o zdravstvenom statusu roditelja, i majke i oca, jer to može da utiče na zdravlje deteta, kao na i upotrebu matičnih ćelija.
Ugovor i prateća medicinska dokumentacija šalju se putem e-maila , pre sastanka, kako bi se zainteresovani roditelji upoznali sa procedurom i svim detaljima.


Ako se ugovor potpiše u ranim mesecima trudnoće, set isporučuje na kućnu adresu mesec dana pre termina porođaja. Ugovor nije obavezujući, a plaćanje se obavlja tek nakon porođaja i pristizanja sertifikata o sačuvanom uzorku.
Set za uzimanje krvi iz pupčanika čuva se na sobnoj temperaturi i nosi se u porodilište kad krene porođaj. Predajete se babicama uz napomenu da je potreno uzimanje uzorka matičnih čelija iz krvi pupčanika, a edukovano medicinsko osoblje sprovodi uzorkovanje krvi, koje je potpuno bezbedno i bezbolno.


Jedan od roditelja, obično otac, nakon porođaja treba da pozove ovlašćenu kurirsku službu (060/44-43-8 14, od 0 do 24 h), koja će doći da preuzme uzorak. On se u roku od 48 časova, u strogo kontrolisanim temperaturnim uslovima, transportuje do Švajcarske banke matičnih ćelija, gde se obavljaju detaljne analize uzorka, ispitivanje kvaliteta i ispravnosti uzorka. Vrše se ispitivanja i na uzorku venske krvi majke, koji je takođe prikupljen u porodilištu i uskladišten u set.


Nakon dve nedelje od porođaja, roditelji dobijaju informacije o terapijskoj vrednosti uzorka, odnosno sertifikat. Sertifikat je garancija da je uzorak uspešno obrađen i sačuvan, da ima terapijsku vrednost i da se može koristiti za lečenja. Plaćanje usluge čuvanja matičnih ćelija se obavlja po prijemu sertifikata, uz pogodnosti odloženog plaćanja koje vam pruža Švajcarska banka matičnih ćelija.

Ako želite da saznate nešto više o lečenju matičnim ćelijama i o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, dodatne informacije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto: swissbank.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno