Zdravlje
19.08.2019.

Kad dete bole noge, pomažu masaže i nova odeća. Znate li zašto?

Kad se mališan između treće i pete godine ili dete staro između osam i 12 godina požali na jake bolove u nogama i otežan hod, polovina roditelja će pomisliti da se folira, a drugoj polovini će kroz glavu proći najcrnje dijagnoze. U 25 do 40 odsto slučajeva, kažu lekari, u zabludi će biti i jedni i drugi, jer se kod tog procenta dece radi o bolnom rastu. Ovi bolovi se uvek javljaju u mišićima butina, potkolenica ili iza kolena, nikad u zglobovima, uglavnom kasno popodne, pre spavanja i tokom noći, ali ne svakog dana.


Intenzitet bolova se razlikuje od deteta do deteta, ali je izvesno da su veoma neprijatni i da omeraju detetov normalan život čak i kada su slabi. Lekari kažu da se javljaju u periodima intenzivnog rasta, mada nema pravila. Za razliku od dece sa bolovima uzrokovanih ozbiljnim medicinskim stanjima, koja ne vole dodir, jer on pogoršava stanje, deci sa bolovima od rasta dodir, masaža, savijanje i uvijanje nogu prija. To je, kažu lekari, jedan od najboljih pokazatelja za postavljanje dijagnoze, pa se ostale analize i pregledi, poput analize krvi i rentgenskog snimanja, rade izuzetno retko.


Pomoć lekara treba potražiti ako bolovi u nogama ne prestaju, ako se javljaju ujutro, ako se u određenom području ili u zglobu jave otok ili crvenilo, ukoliko dete ima visoku temperaturu, neuobičajeni osip, gubitak apetita, ako se žali na slabost i umor. Ove tegobe nikada ne prate bolove od rasta i zato je važno da lekar utvrdi šta ih izaziva.


Šta može da pomogne dok bolovi ne prođu:

  • Masaža mišića
  • Istezanje i savijanje nogu (kao kod prsnog plivanja)
  • Grejanje mišića termoforom
  • Analgetici na bazi paracetamola i ibuprofena
    Foto: showandtellonline.com.au, netmeds.com, medicalnewstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno