Zdravlje
07.08.2019.

Neke od najtežih dečjih bolesti uspešno se leče u Beogradu

Pre godinu i po u Institutu za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ u Beogradu prvi put je urađena transplantacija matičnih ćelija iz krvi pupčanika donora iz svetskog registra javno-porodične banke. Bila je to je prva takva transplantacija u regionu i prva transplantacija kod deteta obolelog od mukopolisaharidoze u regionu, pa je transplantacioni tim ove ustanove ovladao svih tehnikama i sada radi sve oblike transplantacije.


Hrabri jednoipogodišnji Matija I. je posle važne intervencije bio pod stalnim nadzorom lekara, i hematoonkologa i imunologa. Njegovu bolest karakterišu koštani deformiteti, mentalno zaostajanje, uvećani organi, prvenstveno jetra i srce.
Načelnica Sterilnog bloka-transplantacija Instituta za majku i dete Dragana Vujić objasnila je tada da za uspeh transplantacije mora da postoji određen broj mladih ćelija po kilogramu telesne mase primaoca.
– Uzorak koji je Matija dobio je bio izuzetno dobrih karakteristika, jer on je dobio više nego dvostruko od onog minimuma koji je potreban za prihvatanje kalema.


Kod Matije, uzorak je dobijen iz svetskog registra, a neki pacijenti su sami sebi bili donori. Inače, matične ćelije iz krvi pupčanika, kostne srži ili periferne krvi koriste se u lečenju određenih oblika leukemije, bolesti limfnih žlezda i kod neuroblastoma, najmalignijeg tumora u dečjem uzrastu. Pomažu i kod slabosti imunosistema i autoimunih bolesti, kod urođene malokrvnosti, slabosti koštane srži i određenih retkih bolesti.

Ako želite da saznate nešto više o lečenju matičnim ćelijama i o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, dodatne informacije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto: SSCB, medicalnewstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno