Zdravlje
20.07.2019.

Ako čekate blizance, imate bezbroj dilema. Jednu vam rešavamo sada

Uzorak matičnih ćelija iz krvi pupčanika se može sačuvati i kod blizanačkih trudnoća. Bez obzira da li su u pitanju jednojajčani ili dvojajčani blizanci, svaka beba ima svoj pupčanik, te se može uzorkovati krv pupčanika za potrebe čuvanja matičnih ćelija oba blizanca.



Ukoliko su blizanci dvojajčani, njihov genetički materijal se razlikuje, što znači da se genetička bolest koju je moguće lečiti matičnim ćelijama može ispoljiti samo kod jednog blizanca. A kako se matične ćelije kao lek dovoljno razlikuju, zdrav blizanac može biti adekvatan donor za lečenje drugog, obolelog blizanca kao i ostalih članova porodice, ukoliko postoji zadovoljavajuća podudarnost (kompatibilnost), kada je u pitanju grupa krvnih bolesti koje je bolje lečiti doniranim uzorkom matičnih ćelija. Dvojajčani blizanci imaju dvostruku šansu u lečenju, mogu se lečiti svojim uzorkom ili uzorkom zdravog brata/sestre blizanca.



Kod jednojajčanih blizanaca genetički materijal se obično ne razlikuje dovoljno, te je verovatnoća za lečenje drugog blizanca manja. Odgovor na pitanje da li treba čuvati matične ćelije oba blizanca je uvek potvrdan. Čuvanjem oba uzorka matičnih ćelija se povećava verovatnoća za lečenjem obolelog blizanca. Blizanci su jedan drugom odlični donori za lečenje matičnim ćelijama.



Istraživanja su pokazala da je čak kod monohorionskih blizanaca, onih koji dele jednu posteljicu, prokrvljenost posteljice takva da se može uzorkovati dovoljna količina krvi iz oba pupčanika, te da je broj matičnih ćelija i kvalitet samog uzorka u većini slučajeva odličan kod oba blizanca. Da bi vam olakšala odluku, Švajcarska banka matičnih ćelija odobrava 50 odsto popusta na cenu čuvanja matičnih ćelija drugog blizanca.

Ako želite da saznate nešto više o Švajcarskoj banci matičnih ćelija, dodatne informacije potražite OVDE.
Promo tekst
Foto:dreamstime_m_25902094-Vitalinko

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno