Zdravlje
29.06.2019.

Ne možete da zaspite zbog vrućine? Znajte da je deci još teže

Poremećaji sna kod dece nisu pojava novijeg datuma, ali su, kažu pedijatri, učestali u poslednjih deset godina pa pogađaju svakog trećeg mališana. Uzroci su mnogobrojni, uglavnom zavise od uzrasta, a ovih dana se javljaju zbog visokih temperatura zbog kojih deca uveče ne mogu da se uspavaju i zbog kojih se tokom noći često bude.



Novorođenče spava između 16 i 18 sati tokom čitavog dana, a oko drugog meseca noćni san postaje dominantniji. U početku raspored spavanja diktiraju glad i sitost, a tek kasnije beba počinje da reaguje na smenu svetla i tame, što dovodi do konsolidacije noćnog sna. Većina beba oko šestog meseca spava 10 do 12 sati tokom noći i ima nekoliko dnevnih dremki koje traju od dva do četiri sata. Budući da se polifazni san i višestruka buđenja smatraju razvojno prikladnim, dijagnoza nesanice obično se ne razmatra pre šestog meseca.



Između šestog i devetog meseca 20 odsto beba se probudi barem jednom u toku noći, a njih 50 odsto budi se najmanje jednom nedeljno. Dnevni san se svodi na dva do tri sata, a u ovom razvojnom periodu počinju da se javljaju poteškoće sa samoumirivanjem pa mališan zahteva da roditelj bude uz njega dok se uspavljuje ili kada se probudi u toku noći.



Od druge do šeste godine karakteristično je da dete tokom noći spava 11 do 13 sati i da se noćna buđenja javljaju kod 10 odsto mališana. Ovaj razvojni period obeležen je rastom inicijative i nezavisnosti deteta, kao i pojačanom osetljivošću na nagrade i kazne koje koriste roditelji pa se često javljaju otpor, plakanje i dodatni zahtevi. Kako bi odložili odlazak u krevet, mališani ubeđuju roditelje da su gladni, žedni ili uplašeni, traže da im se čitaju ili pričaju priče....
 

Deci svih uzrasta treba obezbediti optimalne uslove za zdrav san, kao što su tiha i zamračena soba, i optimalna temeperatura. Higijena spavanja obuhvata i određenu rutinu – kupanje, oblačenje pidžame, čitanje priče za laku noć...


Nemački i ruski pedijatri za rešavanje problema sa snom preporučuju biljne i kompleksne homeopatske lekova, a prvenstveno „Dormikinda“. Kvalitet sna kod dece koja su koristila ovaj lek u periodu od 28 dana postao je bolji, brže su se uspavljivala i ređe budila. Velika studija koja je sprovedena 2016. pokazala je da se „Dormokind“ odlično podnosi, da nema sedirajuće dejstvo i da ne izaziva zavisnost koja je česta kod primene hemijske terapije.
Promo tekst
Foto: glukiorganics.org, unsplash, babysense.com, parenting.firstcry.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno