Zdravlje
06.06.2019.

Epidemija gojaznosti među decom može lako da se zaustavi

„Ne morate da se trudite da smršate, ovog leta nema ni leta ni mora“, glasi jedan duhovit komentar za vremenske (ne)prilike koje su nas zadesile. Kao da o liniji i višku kilograma treba da vodimo računa samo zbog izgleda, a ne i zbog zdravlja... I dok bi se ovaj pristup gojaznosti kod odraslih i mogao razumeti, kod dece on nema opravdanja. Deca su nam sve tromija i sve gojaznija, a nama ne uspeva da tome stanemo na put.


Deca gojaznih roditelja i sama češće pate od viška kilograma, naročito u pubertetu


– Gojaznost nije samo estetski problem. S viškom kilograma se treba boriti prvenstveno iz zdravstvenih razloga, jer može da uzrokuje mnoga oboljenja, ali i zbog psihičke stabilnosti deteta. Ukoliko nije zadovoljno svojim izgledom, naročito u pubertetu, ili ako mu se vršnjaci rugaju, počeće da pati, da se povlači u sebe i, što je najgore, da traži utehu u hrani. Zato im pomozite da se izbore s problemom pre nego što uzme maha – poručuju pedijatri.

Osim fizičke neaktivnosti, nepravilne, loše i neizbalansirane ishrane, za epidemiju gojaznosti krivi su svi, a prvenstveno roditelji koji deci nisu usadili zdrave navike. Problemu u velikoj meri kumuje i siromaštvo, jer je nanekvalitetnija hrana najjeftinija, pa se sve češće mogu videti čitave porodice koje pate od njega. Deca čiji roditelji imaju prekomernu težinu često imaju višak kilograma i zbog loših prehrambenih navika u porodici i zbog genetske predispozicije.

Rešenje problema treba tražiti na njegovom izvoru, što znači da čitava porodica treba da se hrani zdravije i da se što više fizički aktivira


– U ovom periodu se treba okrenuti svežem voću i povrću, smanjiti unos testa i masnoća, što neće predstavljati veliki udar na kućni budžet, a fizička aktivnost ne mora da košta ništa. Vodite decu u duge šetnje, trčkarajte s njima po obližnoj livadi ili igralištu, igrajte fudbal sa sinom, naučite ćerku da igra lastiš. Manje vremena ispred televizora i računara ili sa tabletom i telefonom u rukama, ostaviće vam vremena za aktivnosti na otvorenom – kaže Marija Prćić, nutricionista-dijetetičar.

Ona zna šta priča, poslušajte je!

Foto: todaysparent.com, cairnspost.com.au, newsnetwork.mayoclinic.org, parents.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno