Zdravlje
29.05.2019.

O zdravlju dece valja misliti unapred

Do pre skoro tri decenije lečenje matičnim ćelijama iz pupčanika za obične ljude bilo je ravno naučnoj fantastici, a danas nauka i medicina beleže najznačajnija dostignuća i priznanja upravo na polju regenerativne medicine. Trenutno se matičnim ćelijama uspešno leči više od 80 bolesti, ali se ova oblast medicine razvija iz dana u dan, pa je izvesno da će one u bliskoj budućnosti imati još širu primenu.

Matične ćeliije se već koriste u lečenju hematoloških, imunoloških i metaboličkih poremećaja, kao i određenih tipova malignih bolesti. Za pojedine bolesti, matične ćelije su jedina mogućnost lečenja, dok se u nekim slučajevima primenjuju kada su prethodni izvori lečenja neuspešni ili kada je bolest agresivna. Nakon transplantacije, matične ćelije se prirodno kreću kroz krvotok prema oštećenim područjima, a nakon uspešne transplantacije, stvara se nov, zdrav imunološki sistem.

Uporedo sa rastom potencijala matičnih ćelija u medicinske svrhe , rastao je i broj banaka u kojima se one čuvaju, pa se roditelji danas nalaze pred velikim izazovom i teškom dilemom – kome pokloniti poverenje i budućnost svoje dece. A što ne biste razmišljali na ovaj način... Kojoj banci biste poverili svoje milione dolara ili zlatne poluge? Švajcarskoj, naravno. Eto odgovora zašto Švajcarska banka matičnih ćelija.

SSCB – Swiss Stem Cells Biotech banka osnovana je 2005. godine u okviru Cardiocentro Ticino u Luganu gde je sprovedena prva transplantacija autolognih matičnih ćelija u Švajcarskoj. Nakon toga SSCB postaje deo Švajcarskog instituta za regenerativnu medicinu (SIRM), najsavremenijeg instituta za biomedicinska istraživanja. Iz njih je više od 12 godina predanog naučnog rada, 20.000 sačuvanih uzoraka matičnih ćelija, a mogu da se pohvale i bliskom saradnjom sa vodećim svetskim klinikama za lečenje matičnim ćelijama.
Ako imate još neku dilemu, dodatne informacije potražite OVDE.

Promo tekst
Foto:Arhiva, oxfordmartin.ox.ac.uk

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno