Zdravlje
30.04.2019.

Čuvajte se krpelja, ima ih više no ikad

Prvi maj se širom sveta obeležava protestima i paradama koji simbolišu borbu za prava radnika, a kod borbom za što bolje mesto na lokalnim izletištima. Ako i vi ovaj praznik provodite sa porodicom i prijateljima uz roštilj negde u prirodi, računajte da ćete se kući možda vratiti sa novim neželjenim kućnim ljubimcem – krpeljom.

Krpelja ima na svim zelenim površinama, i u travi, i u žbunju, pa čak i na drveću. Hrane se krvlju i zbog toga su u stalnoj potraži za „domaćinom“, bilo da je reč o ljudima ili životinjama, a najopasniji su ako su zaraženi bakterijom Borrelia burgdorferi koja izaziva Lajmsku bolest. Prvi simptomi infekcije nakon ujeda zaraženog krpelja najčešće se javljaju odmah, ali je moguće da do pojave tegoba prođe i mesec dana, pa zato treba biti posebno oprezan.

Na mestu uboda pojavljuje se crvenilo u obliku prstena koje se postepeno širi, tako da tada, ako već niste otišli lekaru ranije, treba potražiti stručnu pomoć, kako bolest ne bi prešla u drugi stadijum za koji su karakteristične ozbiljne, pa čak i životno ugrožavajuće tegobe. Idealno bi bilo izbeći ujed krpelja, ali za to ne postoji stopostotna zaštita. Ipak, nešto može da se učini kako bi se umanjio rizik. Za početak, treba izbegavati šetnju kroz duboku travu, valjanje po travi i provlačenje kroz žbunje. Deci oblačite odeću dugih nogavica i rukava, i duge čarape svetlih boja kako biste lakše uočili da se krpelj zakačio na njih.

Po povratku kući odeću treba oprati ili makar dobro istresti, a kožu i kosu detaljno pregledati jer krpelj ne ujeda odmah, tek kad nađe odgovarajuće mesto. Njegov ujed, nažalost, ne boli, jer iz rilice ispušta lokalni anestetik, pa se zato daleko teže otkriva da je došlo do „bliskog susreta“. Ukoliko je krpelj ipak ujeo dete ili vas, idealno bi bilo da odmah, a najkasnije u roku od 24 sata, odete u najbližu zdravstvenu ustanovu, kako bi ga iščupali i poslali na analizu.

Krpelja možete da odstranite i sami, ali pažljivo, i nikada ga i nipošto ne polivajte alkoholom, benzinom, acetonom ili uljem. Uhvatite ga dezinfikovanom pincetom što bliže koži, malo povucite na gore i lagano, okrećući ga u smeru suprotnom od smera kretanja kazaljke na satu, izvucite zajedno sa rilicom. Krpelja nikada ne povlačite naglo, jer ćete ga pokidati tako da mu glava i dalje ostane u koži. Mesto ujeda dobro operite vodom i dezinfikujte i mesec dana pratite da li se na koži pojavljuju neke promene.

Foto: wideopenpets.com, verrado.com, haywardrec.org, pannondoktor.hu, receitasdepetisco.com.br 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

10.
May
2024
Alternativna medicina
26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina