Zdravlje
07.02.2019.

Grip se sve više širi

Osim učenika, zimskom raspustu se ovih dana najviše raduju lekari jer će on, makar u naredne dve nedelje, doprineti manjem obolevanju od gripa. A da se ovo opasno virusno oboljenje brzo širi, svedoče i podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“. Oni pokazuju da je od početka sezone u Srbiji prijavljeno 68.516 obolelih od oboljenja sličnih gripu, što je za 10 odsto više u odnosu na isti period prošle sezone. Od gripa je do sada preminulo osam osoba, a najviše stope obolevanja beleže se u uzrasnoj grupi od 0 do 4 godine.

I podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da se većina smrtnih slučajeva povezanih s gripom vezuje za decu, stare osobe i hronične bolesnike. Dečji imuni sistem još nije razvio mehanizme koji će na adekvatan način odgovoriti virusu, dok je kod starih oslabljen zbog godina i bolesti. Pored dece stare od šest meseci do pet godina i starijih od 65 godina, velikom riziku od razvoja komplikacija izložene su i trudnice, pa se njima preporučuje poseban oprez.

Jedna od najefikasnijih mera jeste izbegavanje kolektiva, mesta sa velikim brojem ljudi, uključujući i čekaonice zdravstvenih ustanova, boravak u neprovetrenim prostorijama, kao i izbegavanje kliconoša. U epidemiji gripa je posebno važno unositi dosta tečnosti, jesti što više svežeg voća, boraviti na svežem vazduhu, često prati ruke i, ukoliko je potrebno, nositi medicinsku masku preko lica. A kako se u narednim nedeljama očekuje porast broja obolelih, trebalo bi poštovati zabranu poseta bolnicama i porodilištima, jer tako možemo da zarazimo i one do kojih nam je najviše stalo.

Dobro bi bilo, savetuju lekari, da se deca bez veće potrebe ne dovode na preglede jer u čekaonici mogu da dobiju grip od bolesnog vršnjaka. Zato je važno da roditelji prepoznaju kada je detetu neophodna medicinska pomoć – ukoliko ima veoma visoku temperaturu koja se teško obara antipireticima i tuširanjem, drhtavicu, bolove u mišićima i zglobovima. Ukoliko se dete kada mu temperatura padne ponaša skoro normalno, lepo jede i komunicira, razloga za brigu nema, ali ako je i u tim trenucima slabo, malaksalo i letargično, obavezno ga treba odvesti lekaru kako bi se sprečile komplikacije.

Foto: unitypoint.org, osoyoostimes.com, merrymilestones.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina