Zdravlje
14.01.2019.

Dajte deci vitamin C

Stubove zdravog imuniteta – zdravu ishranu, zdrav san i zdravu fizičku aktivnost – ništa ne može da zameni, ali to ne znači da treba zanemariti pojačan unos vitamina C. Od malih nogu deca treba zdravo da se hrane, kako bi im ta navika ostala za ceo život, što znači da, dok su još mala, treba da unose što više svežeg voća i povrća, integralne žitarice, nerafinisano ulje i prirodne sokove od voća i povrća. Kada je reč o snu, detetova potreba za njim je toliko jaka da je samo treba ispratiti, a sport u predškolskom uzrastu treba da bude organizovana igra koja će udariti temelje zdrave sportske aktivnosti u kasnijem dobu.

Iako deci uvek, a posebno u sezoni virusa, treba davati sokove od svežeg voća i povrća, jer se tako obezbeđuje optimalan unos neophodnih vitamina i minerala koji se najbolje iskorišćavaju u orgnizmu, ne treba smetnuti sa uma da vitamin C, na kojem se posebno insistira, može da ubrza izlečenje virusne infekcije. Posebno je pogrešno davati deci velike doze vitamina C u obliku sirupa i tableta jer, s jedne strane ne pomažu, a s druge mogu da izazovu povraćanje i dijareju.

Iako je vitamin C askorbinska kiselina, koja može da nadraži želudac, limunada i sveže ceđena pomorandža nikome neće naškoditi. Limun sadrži daleko manje vitamina C od pomorandže, pa je količina soka koja se iscedi u čaj ili se od nje napravi limunada apsolutno bezbedna. Limunada je ukusna, pa ne smeta da je dete pije nekoliko puta u toku dana, posebno kada se ima u vidu da je povećan unos tečnosti dobar i kao prevencija i kada dođe do virusne infekcije.

Ukoliko želite da dete unese nešto više vitamina C, iscedite mu nekoliko pomorandži i dajte mu da popije, a u međuvremenu vodite računa da dobro spava i da provodi dovoljno vremena napolju.

Foto: ries-bosch-unsplash

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno