Zdravlje
23.08.2018.

Leti stomak prvo strada

Zbog visokih temperatura, neopranog voća i ruku, zbog promene sredine, a naročito zbog boravka na bazenima, jezerima i moru, leti se deca češće žale na bolove u stomaku. Iako se najčešće radi o tegobama koje najčešće prolaze same od sebe i ne zahtevaju lečenje, valjalo bi da znate kako da ih predupredite i kako da pomognete detetu ukoliko "pokvari stomačić".

Jedan od uzroka gastrointestinalnih tegoba i kod dece i kod odraslih može da bude hladna voda za kupanje. Ukoliko je spoljašnja temperatura visoka, a voda u bazenu ili moru hladna, stomak će odmah odreagovati. Naime, kada telo vari hranu, krv se usmerava ka stomaku, osim ako je dete neposredno nakon jela ušlo u hladnu vodu. U tom slučaju će krv početi da kola po čitavom telu, pa će se varenje usporiti što se najšečće manifestuje kroz mučninu, povraćanje, bolove u stomaku i blagu vrtoglavicu. Zato je važno da od jela do ulaska u vodu, posebno ako nije dovoljno topla, prođe najmanje sat vremena.

Iz istog razloga nakon jela treba izbegavati fizičku aktivnost poput skakanja, trčanja, voznje bicikla, rolera... Krv će brže cirkulisati po celom telu, kako bi svi organi dobili dovoljno kiseonika, pa digestivni trakt neće moći neometano da završi varenje.
Inače, pre odlaska na bazen ili pre intenzivne fizičke aktivnosti deca ne bi trebalo da jedu slatku ili masnu hranu. Obrok treba da bude lagan, da sadrži namirnice i napitke koji hidriraju telo.

Šta ukazuje na probleme sa varenjem kod dece: 

* slabost, malaksalost, pojačano znojenje i groznica
* bolovi u stomaku
* mučnina i vrtoglavica
* bleda koža
* nizak pritisak i spor puls

Ukoliko kod deteta primetite bilo koji od ovih simptoma dok ste na bazenu ili plaži, odmah ga stavite u ležeći položaj sa blago podignutim nogama kako bi krv lakše cirkulisala po telu. Obucite ga i umotajte ga u peškir. Ukoliko počne da povraća, ishrana narednih dana treba da bude lagana, sa dosta povrćnih supica. 

izvor: guiainfantil.com
foto: hacerfamilia, 
Guía Infantil, Livestrong.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno