Zdravlje
01.03.2018.

Šal na usta? Nikako!

Navika iz detinjstva, pridike obe bake i saveti lekara umalo su Jeleni i Dejanu, mladom paru naših iseljenika u Kanadu, „natovarili“ socijalne radnike na vrat u prvoj nedelji novog života koji su započeli daleko van kuće. Trebalo im je pola sata da shvate zašto im je vaspitačica iz ruku istrgla tada dvoipogodišnju ćerku neprekidno ponavljajući „Ne šal, ne šal“.
Detetu je šal prekrivao usta, kao i zimu pre toga iako je temperatura u Srbiji bila daleko prijatnija od kanadskih -18, što je jedna vaspitačica ocenila kao ugrožavanje detetovog zdravlja, a druga – ni manje ni više – kao pokušaj ubistva.

U Kanadi deca, posebno ona mala koja ne umeju da kažu da li im je toplo ili hladno, da li im nešto smeta i da li ih nešto boli, ne nose šal preko usta na niskim temperaturama jer on ne štiti već, tako tvrde, ugrožava disajne puteve.

– Celog života smo i u kući i od lekara slušali da hladan vazduh sužava disajne puteve i izaziva spazam, a da šal vezan preko nosa i usta greje vazduh koji udišemo. Kanađani su nam objasnili da to donekle važi za odrasle koji mogu da sklone šal sa lica kada se nakvasi usled izdisanja, ali ne i za decu. Naime, oni tvrde da disanjem kroz nakvašen šal, a on će se neminovno nakvasiti, mi zapravo udišemo još hladniji vazduh i mikro kristale leda. Oni nastaju prolaskom ledenog vazduha kroz vlažnu tkaninu – ispričala nam je mama koja nikad više nakon toga nije vezala šal preko lica ni najmlađoj ćerki ni dvojici starijih sinova.

Kanađani su, kaže ona, navikli na ekstremno niske temperature i to u dužem vremenskom periodu, pa ne izbegavaju boravak na otvorenom.
– Njihova deca imaju nepromočivu obuću, tople kape i rukavice, i jakne koje čuvaju temperaturu tela. Zapravo, nema tu puno razlike, ako izuzmemo šal. Da već četiri godine ne živim u Kanadi, ja ove nedelje svoju decu sigurno ne bih izvodila napolje, pa me ne čudi što sam dva dana ubeđivala rođenu sestru da povedemo decu na sankanje – ispričala nam je Jelena koju smo sreli u jednom voždovačkom parku dok je ostalim mamama prepričavala svoje iskustvo.
Ako mislite da je njena priča korisna, umesto šalom zaštitite deci lice kremom, obucite ih adekvatno, pošaljite ih ili ih povedite na sneg.
Brzo će se otopiti.

Foto: badania-medyczne.pl, livestrong.com, naturefamiliesdot.org

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno