Zdravlje
31.01.2018.

Prestanite da pušite

Hiljadu puta ste se zarekli i hiljadu puta poklekli, pa ponovo zapalili cigaretu. Krizirate kad ne možete da zapalite, unervozite se kad paklica počne uveče da se prazni, nameštaj, garderoba i kosa vam smrde na duvan, trujete sebe, trujete sve oko sebe uključujući i rođenu decu, ali ne odustajete od ove ružne i štetne navike.
Danas je Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima i svi će vam govoriti kako pušenje deluje na vas, a mi ćemo vam objasniti kako utiče na decu. Možda će vas to motivisati da zgužvate paklicu i počnete da dišete punim plućima.

Za početak bi trebalo da imate u vidu da su posledice udisanja duvanskog dima mnogo ozbiljnije kod dece nego kod odraslih ljudi jer su dečja pluća slabije razvijena i osetljivija na spoljašnje nadražaje. Osim toga, pasivni pušači iz dima kojem su izloženi udišu visoke koncentracije štetnih supstanci koje se ne nalaze u dimu koji inhaliraju pušači. Smatra se da dete čiji roditelji puše u njegovom prisustvu i samo godišnje „popuši“ između 30 i 150 cigareta godišnje.

Organizam dece u čijem se prisustvu puši pati, loše se snabdeva kiseonikom, što se odražava na rad svih organa, a uz to slabi imunitet. Najugroženije su, prirodno, bebe kod kojih se višestruko uvećava rizik od respiratornih infekcija, bronhitisa, upale pluća i srednjeg uha, astme i usporenog rasta i razvoja...
Ništa od ovoga ne treba da vas čudi jer duvanski dim sadrži oko 4.500 toksičnih supstanci koje ostaju u prostoru čak i nakon provetravanja. One se „uvlače“ u kosu, kožu, tapacirani nameštaj, tepihe, zavese igračke, kućne ljubimce, lepe se na zidove, plakare, stolove...

Nažalost, većina dece iz pušačkih porodica i sama propuši što je, verovatno, posledica zavisnosti formirane još u najranijem uzrastu. Iz ovoga i sami možete da zaključite da deca nipošto ne smeju da budu izložena duvanskom dimu, što znači da, dok ne prestanete da pušite, to treba da radite napolju ili na terasi, nikada dok su deca u istoj prostoriji, a naročito ne u njihovim sobama ili u automobilu. Zamolite prijatelje i rođake da se pridržavaju ovog pravila i ne vodite decu na javna mesta gde se puši. Kuću redovno provetravajte, čistite i perite nameštaj, tepihe, zavese i igračke, praznite i sklanjajte pepeljare, i što pre prestanite da pušite.

Inače, naučnici sa Oksforda tvrde da najveće šanse da postanu nepušači imaju osobe koje su naglo ostavile cigarete. Izgledi da ne propuše posle četiri nedelje veće su za 25 odsto nego kod osoba koje su se postepeno odvikavale od cigareta i za 42 odsto veće da ne zapale ni u narednih šeset meseci. Ako odmah odlučite da više nećete pušiti, mentalno će vam biti lakše i vaše telo neće tražiti nikotin.

Danas je pravi dan za to.

Foto: cbcnews.com, dailytimes.com.pk, darpanmagazine.com, indianexpress.com, healthstumble.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno