Zdravlje
25.02.2017.

Kako posumnjati na dijabetes kod deteta?

Kod starijih se relativno lako posumnja na šećernu bolest jer se javljaju prilično jasni simptomi i znaci: uzimanje mnogo tečnosti, pojačan apetit i uzimanje hrane, a prisutno je i češće i obilno mokrenje.

Kod dece važi pravilo – što je dete mlađe to je teže na vreme otkriti šećernu bolest. Kod adolescenata se mogu javiti gore pomenuti znaci bolesti, ali kod male dece nastaju veliki problemi u ranom otkrivanju dijabetesa. Ako jedna beba mnogo pije i jede to se (skoro uvek s pravom) pripisuje zdravom apetitu, a ne bolesti. Sa druge strane nema rutinskih laboratoriskih kontrola nivoa šećera u krvi (kao na primer krvna slika ili pregled urina) koje bi možda nagovestile pojavu ove bolesti.

Stručnjaci upozorava da je u porastu pojava dijabetesa kod dece, i da bi zbog toga trebalo obratiti pažnju na pojedine parametre u urinu i krvi, koji mogu da ukažu na postojanje ove bolesti, ali i na simptome:

- Ako dete više jede, a pritom mršavi, često mokri tokom noći, i često pije vodu, simptomi su na koje roditelji treba da obrate pažnju i provere da li je sve u redu.

U brojnim zemljama sveta zabeležen je porast broja obolele dece od šećerne bolesti, ali, na sreću, ne i u Srbiji. Podaci Instituta za javno zdravlje Batut pokazuju da se godišnje kod nas registruje 12 novoobolelih na 100.000 dece uzrasta do 14 godina. Ukupno oko 180 dece za godinu dana, što je manje nego u ostalim evropskim zemljama. Najčešće se ispoljava u periodu pred polazak u školu, oko 6-7 godine, i u pubertetu. Ono što zabrinjava, jeste činjenica da se bolest javlja u sve mlađem uzrastu. Ranije je bio raritet da se dijabetes ispolji u drugoj ili trećoj godini, a danas nije neobično, mada jeste retko, da se bolest otkrije i u prvoj godini.

U 95 odsto slučajeva dijabetes dece je tip 1, koji nastaje zbog gubitka beta ćelija u pankreasu koje luče insulin. Bolest karakteriše apsolutni nedostatak insulina i jedina mogućnost lečenja je nadoknadom insulina.

foto: yumama.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno