Zdravlje
09.07.2016.

Šta treba da znate o krpeljima?

Ako planirate da deo ovog vikenda provedete u prirodi, računajte na rizik da se kući vratite s krpeljom. Ovo je vreme kada ih ima svuda gde ima zelenih površina, a da biste izbegli neprijatnosti, zaštitite se na vreme.

- Nosite duge rukave i nogavice u koje ćete uvući čarape. Oblačite svetlu odeću, jer ćete lakše videti ukoliko se krpelj zakači za nju. Obavezno odeću posle šetnje operite i istresite jer se dešava da se parazit zakači za garderobu, pa se prilikom sledećeg oblačenja istih stvari može preneti na telo - upozorava dr Nevena Pavlović, načelnica epidemiologije u Zavodu za javno zdravlje u Beogradu.

Bezbedni 24 sata od napada

Ukoliko se desi da vas krpelj ubode, naredna 24 sata sata ste bezbedni od infekcije, ali je važno da za to vreme pregledate celo telo, uključujuži i glavu.

Krpelja možete sami izvaditi, ali na mesto uboda nipošto ne stavljate nikakva hemijska sredstva eter, alkohol, benzin, aceton ili lak za nokte, jer će, kako kaže dr Pavlović, to naterati krpelja da povrati, a ukoliko je zaražen, moguće je da obolite od lajmske bolesti. Infekcija najčešće zahvata kožu, nervni sistem, zglobove i srce, ali mogu da budu napadnuti i svi ostali organi i sistemi.

Kako se vadi

Blagim pokretima izvucite ga pomoću pincete. Krpelj se uhvati pincetom što bliže koži, bez gnječenja ili kidanja. Pinceta se najpre malo povuče nagore, koliko je dovoljno da se krpelj odigne od kože, a zatim polako izvlači. Posle odstranjivanja krpelja ubodno mesto na koži treba dezinfikovati, piše na sajtu Zavoda za zaštitu zdravlja.

Postoji mogućnost da se posle vađenja pojavi crvenilo, temperatura, glavobolja, poput stanja gripa, i zbog toga, kako kaže naša sagovornica, treba se javiti lekaru kako bi se prepisala adekvatna terapija.

foto: eljekarna24.hr, subotica.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno