Zdravlje
18.06.2016.

Najčešći uzročnici alergija kod dece

Najčešća strategija u odbrani od alergije na neku vrstu hrane jeste eliminaciona dijeta – izbegavanje određene namirnice za koju se sumnja da je alergen. Oni mogu biti prikriveni u raznim proizvodima, zato je veoma važno da čitate etikete s nutritivnim sastojcima. Oko 90 posto alergija na hranu (na kravlje mleko i citrusno voće) nestane kad dete napuni četiri ili pet godina.

Čak i starija deca i odrasli mogu ih ”prerasti” ako godinu-dve izbegavaju alergen. Ipak, alergije na koštunjavo voće (posebno orahe i kikiriki), soju i grašak mogu trajati doživotno. U nastavku pogledjate koji su to najčešći izazivači alergija kod mališana.

Kikiriki
Najčešća je alergija na kikiriki. Oko 25% ljudi osetljivo je na ovu namirnicu. Nije dovoljno izbegavati samo plod kikirikija, jer je on zastupljen u velikom broju industrijski proizvedene hrane koja nije namenjena deci. Zato, obavezno čitajte namirnice kako biste otkrili i najmanji trag kikirikija u proizvodu koji ste kupili svom mališanu.

Mleko
Neprijatni simptomi alergije na mleko i mlečne proizvode javiće se kod 21% osoba. Kravlje mleko sadrži belančevine i minerale koji opterećuju nezrele detetove bubrege, pa mu u prvoj godini života nudite samo vaše mleko i mlečnu dohranu.

Riba i morski plodovi
Na školjkare, morske plodove ili ribu alergično je 17% dece. U većini slučajeva reč je o reakciji na belančevinu parvalbumin koja se nalazi u mnogim vrstama riba.

Orašasti plodovi
Na orašaste plodove burno reaguje 13% alergičnih osoba. Ova alergija obično se javlja između druge i četvrte godine, a uglavnom je izazivaju albumin i vicilin, belančevine koje se nalaze u ovim plodovima. Najčešća je alergija na orahe, lešnike, bademe, pinjole te brazilske, indijske i makadamija oraščiće.

Jaja
Alergiju na jaja ima 10% ljudi. Krivac je najčešće belance, pa se ne preporučuje njegovo uvođenje pre prvog rođendana, dok se žumance može uzimati nakon šest meseci. U proizvodnji industrijske hrane često se koriste jaja. Zato pažljivo čitajte deklaracije!

Gluten
Na gluten koji se nalazi u raži, zobi, pšenici i ječmu alergično je 5% mališana. Čim se utvrdi alergija na ovaj protein, svi proizvodi na bazi tih žitarica moraju se ukloniti iz jelovnika. Na svu sreću, prisustvo glutena mora da se naznači na svim deklaracijama. Postepeno uvođenje glutena preporučuje se od šestog, a po mišljenju nekih pedijatara – i tek nakon desetog meseca.

Med
Iako se med ne nalazi na listi najčešćih alergena, bebironima ga nemojte nuditi barem dok ne napune godinu dana, jer ova namirnica može da prouzrokuje botulizam.

izvror: mamaibeba.com

foto: eurosigns2.net, rtk.rs, camaraflash.com, index.hr, zena.blic.rs, padevavilon.com, keyword-suggestions.com, pedijatar.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina