Zdravlje
24.04.2016.

Jedno dete nedeljno umre od raka u Srbiji

Svakog dana jedno dete u Srbiji oboli od raka, a svake nedelje jedno dete umre. Stopa smrtnosti dece obolele od raka u Srbiji je za oko 20 odsto viša u odnosu na Evropu, što je bila jedna od glavnih tema na konferenciji "Evropski standardi lečenja i nege dece obolele od raka".

Cilj konferencije je pre svega da se istakne ovaj problem u Srbiji i da se zajedničkim snagama lečenje dece podigne na viši nivo.
"Sad je došlo vreme, prosto došlo je vreme, mi smo se otvorili, Evropa se otvorila, prepoznali su da deca postoje i ovde. Ta Evropa je prepoznala da ovde postoje vrlo dobri lekari, ali da je potrebna velika pomoć i podrška", kaže Irina Ban iz Srpske mreže za borbu protiv dečjeg raka.

U Srbiji rak preživi oko 70 odsto obolele dece, dok je u Evropi procenat veći, oko 80 odsto. Na konferenciji je naglašeno da se sa ovim problemom bore u čitavom svetu, ali da Srbija zaostaje za zemljama u okruženju i da je neophodno svakom detetu obezbediti jednak tretman.

"Cilj sastanaka koje organizujemo ovde jeste da sva deca koja se leče od raka imaju jednak pristup lečenju i tretmanima u Evropi. U svakoj zemlji, bez obzira da li se radi o zemljama EU ili onima koje to nisu", objašnjava Anita Kienesberger, predstavnica Udruženje roditelja iz Austrije.

Sedma Konferencija Evropskog udruženja roditelja dece obolele od raka prvi put se održava u Beogradu, a značajna je i zbog toga što preko 120 predstavnika iz oko 45 organizacija širom Evrope, trenutno boravi u Srbiji. Šef delegacije EU u Srbiji, Majkl Devenport naglasio je koliko je ova poseta značajna za obolelu decu u Srbiji.

"Činjenica je da postoje velike razlike u lečenju dece obolele od raka širom evropskih zemalja. Ali u svim slučajevima lečenje je vrlo teško, skupo i zahteva velika sredstva", rekao je Devenport.

Ovakve organizacije svojim radom i prikupljanjem donacija uspevaju da pruže deo onoga što novac može da plati, a za šta država nema sredstava.

izvor: N1

foto: rs.n1info.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno