Zdravlje
12.04.2016.

Zubar nije bauk

Dečji stomatolozi savetuju da se odlasci kod "čika zube" uvedu u što ranijem uzrastu, čim izrastu svi mlečni zubići

To što se vaše dete plaši zubara, ne znači da sme da ga izbegava. Ovaj strah je karakterističan za gotovo svakog mališana, zato roditelji moraju da pomognu da ga se oslobode. Dečji stomatolozi savetuju da se odlasci kod "čika zube" uvedu u što ranijem uzrastu, čim izrastu svi mlečni zubići.

Tako od "bebećih" dana počinje navikavanje na zvuk stomatoloških aparata, koji je uglavnom najneprijatniji. Kada su pregledi redovni, oni se mahom svode na kontrole bez intervencija, a mališani nemaju bolove i ozbiljne probleme. Svaki put kada vi idete kod zubara, povedite i klince, da vide da to nije ništa strašno i da se vi sa tim lako nosite.

Važno je da deci pričate na što lepši način o zubaru, kao o prijatelju na kojeg uvek mogu da računaju, kako bi ga prihvatili i navikli se na njega, jer će se tako osloboditi od fobije. Recite im da će kasnije imati lepši osmeh i da će biti srećniji, jer neće morati da skrivaju usta rukom, pošto će im zubi biti zdravi, lepi i jaki.

Posle pregleda ih nagradite sitnicom koju vole ili ih, kada prođu dva sata od intervencije, odvedite na sladoled ili kolače. Neka to postane mali ritual, koji će u detetovoj glavi izgraditi pozitivnu asocijaciju na zubara.

Izvor: Novosti

foto: ae7.dromfei.top

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno