Zdravlje
07.04.2016.

Zašto vaše bake i deke nisu bile alergične a vi jeste?

Istraživanja su pokazala veliki porast alergija na različite namirnice, koje postaju sve gore sa svakom novom generacijom. Pitate se zašto to nije bio slučaj sa vašim bakama i dekama? Veoma je jednostavno...

1. JELI SU SEZONSKU HRANU
Hrana je početkom dvadesetog veka dolazila sa malih farmi i pijaca koje su se nalazile u blizini mesta stanovanja. Osnovni razlog za to je bila činjenica da različiti konzervansi nisu još uvek bili široko rasprostranjeni i hrana je bila sveža. Upravo zbog nedostatka industrijski prerađene hrane, nekada su ljudi mogli da dobiju neophodne nutrijente iz hrane koju su konzumirali.

2. NISU IMALI DIJETE I NISU SEBI NIŠTA ZABRANJIVALI
Naše bake i deke nisu bili žrtve popularnih dijeta, nisu morali da trpe agresivne marketinške kampanje, da broje kalorije i da se muče sa drugim navikama u ishrani koje su danas sveprisutne. Zbog toga su imali zdrav metabolizam i jeli su u skladu sa potrebama i željama svog tela.

3. KUVALI SU HRANU KOD KUĆE, KORISTEĆI TRADICIONALNE METODE
Kupovina industrijski prerađene hrane nije bila opcija nekada, a izlasci u restorane su bili retki luksuz. Na sreću za naše bake i deke, te navike su zapravo prijale njihovom zdravlju.

4. NISU JELI GENETSKI MODIFIKOVANU HRANU, ADITIVE, STABILIZATORE I ZGUŠNJIVAČE
Tada hrana nije bila tretirana različitim aditivima, antibioticima i hormonima kako bi se što više produžio njen vek i kako bi se napunili džepovi proizvođača na račun zdravlja njihovih korisnika.

5. JELI SU CELE ŽIVOTINJE, UKLJUČUJUĆI SUPU OD KOSTIJU I ORGANSKO MESO
Kosti životinja su se čuvale za čorbe i supe koje su bile bogate mineralima, a meso je uvek bilo organsko i imalo je svoje mesto na trpezi.

6. NISU IŠLI KOD LEKARA ČESTO I NISU PILI PUNO LEKOVA
Kada bi neko dobio grip u to vreme, sačekao bi da prođe. Kada bi se prehladio, jeo bi supe i odmarao se. Nisu išli kod lekara za svaku sitnicu i verovali su da je telo sposobno samo da se izleči. Hrana je obično bila njihov lek.

7. PROVODILI SU PUNO VREMENA NAPOLJU
Naše bake i deke nisu imali tu opciju da sede u kući i igraju se sa svojim telefonima i kompjuterima, već su uživali u svim blagodetima prirode i svežeg vazduha.

Pitate se kakve veze sve ovo ima sa alergijama na hranu?

Ishrana utiče na svaku ćeliju u našem organizmu. Zdravlje tih ćelija zavisi od hrane koju unosimo u organizam i od načina života. Ćelije stvaraju tkiva, tkiva kreiraju organe. Ako je naša ishrana neadekvatna, svaka ćelija, tkivo i organ u našem telu će patiti i samim tim će biti osetljiviji na određene namirnice. Tako se razvijaju alergije.

izvor: Zena.rs

foto: telegraph.co.uk, letsgetdealstoday.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno