Zdravlje
28.02.2016.

Prvi put kod ginekologa

Nema striktnog pravila kada bi devojčice trebalo da odu na prvi ginekološki pregled, ali je pojava menstruacije svakako dobar povod da se tek stasale devojke upoznaju sa mnoštvom važnih činjenica o svom telu. Iako prva menstruacija može da se pojavi u razdoblju od devete do 16. godine, kod većine devojčica menstrualni ciklus javlja se do 14. godine.

Mnogi roditelji su u zabludi ako misle da devojčice ne treba da idu kod ginekologa ukoliko nisu imale seksualne odnose. Međutim, lekari preporučuju da na pregled dođu što pre, kako bi ostvarile prvi kontakt sa ginekologom, upoznale telo i njegove funkcije, ali i dobile savete o kontracepciji i polnim bolestima pre nego što se upuste u seksualne odnose.

Pregledi devojčica koje još nemaju polne odnose u velikoj meri su olakšani uvođenjem ultrazvučnih aparata, jer lekar može da vidi izgled i veličinu materice i jajnika. Upravo na osnovu ovakvih pregleda ginekolog može da utvrdi da li je sve u redu sa organima i postoje li potencijalni problemi. Svakako će mu biti važni i podaci o menstrualnom ciklusu, na osnovu kojih može da donese zaključke da li reproduktivni organi funkcionišu kako bi trebalo.

Ono što bi svaki roditelj trebalo da učini je, ako i kada se ćerka požali na bol, izostanak ciklusa ili bilo kakav ginekološki problem, da je odmah odvede kod lekara. Pojačan iscedak iz vagine, svrab, peckanje i neprijatan miris takođe su razlozi za posetu ginekologu.

Menstrualni ciklus je naročito važan, a svako odstupanje u dužini i intenzitetu (kraći od 21 ili duži od 35 dana, naročito ako se javlja i pojačana maljavost na licu), zahteva hitnu posetu lekaru, iako devojčica nije stupila u seksualne odnose. Ustaljeno je stanovište da će se ciklus vremenom regulisati "sam od sebe" kada dete malo poraste, ali može da bude u pitanju ozbiljan hormonski poremećaj i zdravstveni problem.

Izvor: Novosti.rs

foto: roditelji.me

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina