Zdravlje
26.01.2016.

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

Jubilarna, deseta Evropska nedelja prevencije raka grlića materice obeležava se od 24. do 30. januara 2016. godine u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.  Prepoznajući značaj ove kampanje, Srbija već deseti put učestvuje u njenom obeležavanju.

Aktivnosti obeležavanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice organizuju se širom naše zemlje u koordinaciji Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ i mreže instituta i zavoda za javno zdravlje. Narodna Skupština Republike Srbije priključuje se ovim aktivnostima tako što će od večeras do 30. januara 2016.g, svake večeri kupola Doma Narodne skupštine biti osvetljena tirkizno zelenom bojom koja predstavlja jedan od simbola borbe protiv raka grlića materice.

Ovom Nedeljom prenosimo poruku o značaju korišćenja dostupnih preventivnih pregleda i mera prevencije u našoj zemlji, u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. „Dan za zdravlje” je slogan koji će obeležiti potrebu da još jednom apelujemo na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje”, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije.

foto: subotica.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno