Zdravlje
25.01.2016.
Autor: Priredila: Olivera Marković

Da li je opasno ako je dete probirljivo u ishrani?

Ukoliko vaše dete odbija da jede bilo šta sem recimo pice sa sirom, nemojte se tešiti da je ovakvo stanje samo faza u odrastanju. Studije pokazuju da deca koja su dosta probirljiva kada je hrana u pitanju imaju veći rizik da pate od psiholoških problema u kasnijem dobu.

Istraživači sa Djuk Univerziteta napravili su studiju na oko 1000 dece uzrasta od 2-5 godina i ispitivali njihove navike u ishrani i eventualnim znacima psiholoških problema. Više od 17% dece bili su umereni kada je probirljivost u pitanju, što znači da jedu samo mali broj namirnica i da nisu voljni da probaju i uvedu nove. Oko 3% bili su "ozbiljni probirači" što znači da van kuće nisu želeli da jedu gotovno ništa. U tom kontekstu, izbirači nisu samo deca koja ne vole da jedu spanać i brokoli - to su oni mališani koji imaju veoma ograničenu lepezu namirnica koje jedu.

Studija objavljena u magazinu Pediatrics, pronađena je veza između izbirljivosti kada je hrana u pitanju i određenih psihijatrijskih simptoma. I oni manje probirljivi kao i oni ekstremni, imaju veću verovatnoću da pate od anksioznosti, smanjene pažnje, hiperaktivnosti, depresije i preosetljivosti na ukuse.

Istaknuto je da su ovo uglavnom deca koja su preosetljiva, koja mnoge stvari i događaje doživljavaju na dubljem nivou i ranjiva su. Predložemo je da čim roditelji primete ovakva ponašanja kod dece to ne pripisuju samo fazi u odrastanju u nadi da će ona proći, već je preporuka da se obrate dečjem lekaru oko konsultacija i pronalaska najboljeg rešenja i terapije. 

izvor: delish.com

foto: mojabeba.rs, detinjarije.co

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina