Zdravlje
25.10.2015.

5 zdravih namirnica koje ne smete davati deci

Zdrava ishrana svakako je bitna tokom odrastanja mališana, međutim, neke od zdravih namirnica ipak deci ne treba davati u ranijem periodu. Uravnotežena ishrana ključ je zdravlja. Ponekad zdrave namirnice mogu prouzrokovati mnogo problema za malu decu.

1.Citrusno voće

Limun, limeta, grejp i narandže deo su zdravih plodova iz porodice citrusa koju karakteriše visoki procenat vitamina C. Ipak, ove plodove karakteriše i visoka kiselost koja može nadražiti osetljivi želudac deteta. Upravo zato preporučuje se da izbegavate davanje ove hrane deci mlađoj od godine dana.

2. Nepasterizovano mleko
Kravlje mleko sadrži mlečne proteine koje deca do godine dana života ne mogu svariti, pa se ne preporučuje uvođenje ove namirnice u dečju prehranu pre prvog rođendana. No, u mlađem uzrastu valja izbegavati i domaće mleko koje nije prošlo proces pasterizacije.

Domaće mleko je puno ukusa, a neki veruju i da je bolje od onog industrijskog, ipak može sadržati bakterije koje mogu izazvati probavne smetnje kod dece.

3. Neke vrste riba
Riba je odličan izvor omega 3 masnih kiselina i proteina te se preporučuje njena konzumacija od najranijeg uzrasta. No neke vrste ribe poput tune, sabljarke i skuše mogu sadržati značajne tragove žive koje će naškoditi živčanom sistemu deteta, pa ih treba skloniti s jelovnika mališana.

4.Med

Deci do dve godine starosti ne sme da se daje med, jer  može sadržati toksin Clostridium botulinum koji izaziva trovanje po imenu botulizam. Imunitet odrasle osobe sposoban je boriti se protiv pojave te tvari, ali ne i dečji, pa ga je bolje u potpunosti izbegavati u ranim godinama vašeg mališana.

5. Hrana koja izaziva nadutost
Brokoli i grašak samo su deo namirnica s visokim procentom prehrambenih vlakana koji poboljšavaju probavu, ali i izazivaju jake gasove. I dok oni kod odraslih osoba izazivaju tek neugodu, kod male dece mogu prouzrokovati jake bolove u predelu stomaka, pa je bolje pričekati s uvođenjem ovakvog tipa hrane u ishranu najmlađih. 

izvor: zadovoljna.hr

foto: cuisineandhealth.com, kolektiv.me

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno