Zdravlje
22.09.2015.

Bebac: Nema MMR vakcina, prete epidemije

Roditeljski portal Bebac apelovao je na nadležne organe da hitno obezbede MMR vakcine kako bi se sprečile epidemije malih boginja, morbila, rubeola i zauški.

"Zbog neažurnosti i neodgovornog ponašanja nadležnih za raspisivanje tendera, jednogodišnja deca već mesecima ne mogu da prime MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeola i zauški, dok je kod sve dece predškolskog uzrasta revakcinacija ovom vakcinom odložena." upozorio je Bebac.

"Država opet, po ko zna koji put, pokazuje da joj zdravlje dece nije na listi prioriteta", dodaje portal.

Taj portal smatra da je nedopustivo da imunizacija bude onemogućena onim roditeljima koji žele da vakcinišu svoje dete, jer time ne samo što onemogućavaju zdravstvenu zaštitu deci, već i uzrokuju mogućnost stvaranja epidemije.

"Već je u junu alarmirana javnost zbog epidemije malih boginja u centralnoj Srbiji, a sada su roditelji u opravdanom strahu od pojave epidemije morbila i zauški na teritoriji cele Srbije", upozorili su sa portala Bebac.

Dodaje se da loša organizacija tenderske dokumentacije ne može više da bude izgovor za nesposobnu državu i Ministarstvo zdravlja, te da je krajnje je vreme da svoj posao nadležni shvate ozbiljno i počnu preventivno i pravovremeno da obezbeđuju zdravstvenu zaštitu za najmlađe u Srbiji.

izvor:  Beta

foto: kurir.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno