Zdravlje
26.08.2015.

Period alergija i povratak u školu okidači za astmu

Istine i zablude o bolesti koja pogađa svako sedmo dete, odnosno svaku dvadesetu odraslu osobu u Srbiji

Astma se definiše kao hronična plućna bolest, ali bi adekvatnije bilo reći da je to stanje koje se karakteriše ponavljanim disajnim tegobama i simptomima poput nedostatka vazduha, teskobe u grudima i kašlja. Postoje brojni uzroci pojave napada astme, kao što su kućna prašina, polen, alergeni mačke i psa, duvanski dim, zagađenja vazduha, lekovi i hrana.

Sredina avgusta, vreme cvetanja ambrozije, period je ponovnog javljanja alergijskog rinitisa, odnosno stanja za koje se danas smatra da često vodi u astmu. Astma se danas učestalo dijagnostifikuje kod dece, pa je stoga važno napomenuti da se nakon boravka na moru ili planini, povratkom u školu početkom septembra, aktiviraju „okidači za astmu“ koje ne treba zanemariti, kao što su polen, prašina, virusi, napominju iz Društva za prava dece sa astmom, Dašak.

Ovo je prilika da se podsetimo kakvo je stanje astma, kako je držati pod kontrolom i time ostvariti kvalitetan način života.

1.Zabluda: Astma je teška bolest
Istina: Astma se opisuje više kao stanje, a ne teška bolest. Ne može se u potpunosti izlečiti, ali se može uspešno držati pod kontrolom. Mnogi vrhunski sportisti koji imaju astmu normalno žive i postižu izvanredne rezultate (olimpijski pobednici, slavni teniseri, fudbaleri, vaterpolisti, maratonci).

2. Zabluda: Astma se može potpuno izlečiti
Istina:  Astma je hronično stanje koje, uz nadzor lekara i redovnu kontrolu, omogućava obolelima kvalitetan život bez tegoba, kao i kod zdravih ljudi. Ne postoji lek koji bi u potpunosti izlečio astmu, ali bolest kod većine pacijenata može biti kontrolisana pravilnom terapijom i odgovarajućim načinom života. Ovo stanje treba ozbiljno shvatiti, jer može da dovede do težih komplikacija koje iziskuju bolničko lečenje.

3.Zabluda: Lekaru se treba obratiti samo u najtežim slučajevima
Istina: Osoba kod koje se jave astmatični simptomi treba što pre da se obrati lekaru, kako bi dobila adekvatnu dijagnozu i terapiju, čime će izbeći dalje komplikacije. Postavljanje pravovremene dijagnoze, određivanje pravilne terapije i redovna kontrola omogućiće kvalitetan život pacijentima.

4.Zabluda: Astma može da „nestane“ u novom okruženju
Istina: Novo okruženje može privremeno da ublaži simptome astme, ali ne i da je izleči. Tokom godišnjih odmora i promene mesta boravka, često dolazi do privremenih poboljšanja stanja, ali povratkom u staru sredinu, kao što je škola kod dece, „okidači za astmu“ se ponovo aktiviraju i simptomi se vraćaju sa istim ili čak većim intenzitetom nego ranije.

5. Zabluda: Napad astme se može sprečiti
Istina: Napad astme se ne može uvek sprečiti, ali uz dobru saradnju sa lekarom može se naučiti kako pravilno reagovati. Pacijent treba da nauči da na vreme prepozna kada se mora obratiti za hitnu medicinsku pomoć. Astma se najbolje kontroliše primenjivanjem plana upravljanja astmom koji određuje lekar, uz spisak lekova za brzo olakšanje tegoba i za kontrolu astme.

6. Zabluda: Astma se može lečiti prirodnim putem
Istina: Pored svih istraživanja o alternativnoj medicini i prirodnim lekovima, do sada nije pronađen prirodni lek za astmu. Postoje mnogi preparati alternativne medicine (aloja, med, čajevi, lekovito bilje) koji mogu delovati kratkoročno ili delimično olakšati tegobe. Međutim, ključ uspeha je u kontroli, prevenciji i adekvatnoj primeni lekova koje propisuje lekar specijalista pulmologije.

7. Zabluda: Osobe sa astmom ne mogu normalno da obavljaju svakodnevne  aktivnosti i da se bave sportom
Istina: Osobe sa astmom mogu da žive normalno i da se bave sportom, pri čemu fizičke aktivnosti treba prilagoditi individualnim mogućnostima. Bitno je izbegavati sport koji zahteva ubrzano i plitko disanje, kao i fizičke aktivnosti po hladnom i vlažnom vremenu. Bavljenje sportom se danas smatra vidom lečenja astme, jer se dete pravilno fizički razvija, a i ne izdvaja se od vršnjaka, što deluje povoljno na  psihu deteta.

8. Zabluda: Dijagnoza astme znači otežano disanje celog života
Istina: Napredak u medicini, primena novih lekova za kontrolu astme i izbegavanje „okidača astme“ (npr. odlazak u zone ambrozije u periodu cvetanja) omogućavaju aktivan, kvalitetan i zdrav život osoba sa astmatičnim tegobama. Lekovi kojima se smanjuju upale disajnih puteva i olakšava disanje mogu se koristiti svakodnevno ili po potrebi, u zavisnosti od preporuke lekara.

9. Zabluda: Sramota je imati astmu i treba je kriti
Istina: Imati astmu nije sramota. Više od 300 miliona ljudi u svetu boluje od astme. Vrlo često se javlja u dečijem uzrastu i drugi je po redu razlog za obraćanje lekaru, a takođe je najčešći razlog izostanka dece iz škole. Svako deseto dete školskog uzrasta u Beogradu, ima astmu. O astmi treba razgovarati otvoreno, kao o stanju koje je vrlo rasprostranjeno, ali se može držati pod kontrolom i ni u kom smislu ne treba da vodi izopštavanju pojedinaca iz društva.

*Astma se, na osnovu stepena kontrole bolesti, deli na dobro kontrolisanu, delimično kontrolisanu i nekontrolisanu i osnovni cilj lečenja jeste postizanje i održavanje kontrole bolesti tokom dužeg vremenskog perioda.

*300 miliona osoba u svetu boluje od astme

POLINOL Za terapiju alergije i alergijske kijavice.Otklanja simptome alergijske kijavice

Kombinovani homeopatski lek
• Tretman sezonskih i stalnih alergijskih kijavica različitog uzroka
• Ne izaziva pospanost
• Koristi se samostalno ili u kombinaciji sa drugim lekovima za alergijsku kijavicu
• Pogodan za upotrebu kod dece od 3.godine i odrasle

Alergijska kijavica može biti posledica alergije na polene trava, drveća ili korova, kućne prašine, grinja, dlake životinja...

Polinol tablete su kombinovani homeopatski lek koji se korsti za tretman alergijske kijavice različitog uzroka. Potpuno je prirodnog sastava, čime se omogućava bezbedna i efkasna upotreba Polinol tableta u dužem vremenskom periodu.

Više informacija o proizvodu možete pogledati OVDE. 

foto: kurir.rs, centar-plus.com

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno