Zdravlje
24.08.2015.

Deca izbirljiva u hrani sklonija emocionalnim problemima

Deca veoma izbirljiva u hrani puno su sklonija emocionalnim problemima koji zahtevaju lekarsku pomoć, zaključak je studije objavljene u ponedeljak u američkom časopisu Pediatrics.

Više od 20 odsto dece u Sjedinjenim Američkim Državama od dve do šest godina izbirljiva su u hrani, navodi se u studiji u kojoj je učestvovalo 3.433 ispitanika. Gotovo 18 posto njih ocenjivani su kao umereno izbirljivi, a oko tri odsto svrstano je u grupu "izuzetno izbirljivih".

- Deca o kojoj ovde govorimo nisu deca koja ponekad odbijaju da jedu brokoli. Reč je o deci koja ne jedu toliko toga da to postaje problem - ističe Nanci Zucker, direktorka Instituta „Duke“ za poremećaje u ishrani i glavna autorka studije.

Zaključak ove studije je da su deca ocenjena kao umereno i izuzetno izbirljiva puno sklonija simptomima depresije i anksioznosti. Takva izbirljivost bi se mogla svesti pod naziv novog poremećaja nazvanog "Avoidant / Restrictive Food Intake Disorder" koji se sastoji u izbegavanju i ograničenom uzimanju hrane, što je nova dijagnoza koja se našla u najnovijem američkom priručniku za psihičke bolesti iz 2014.

Nekoj deci mogla bi koristiti terapija kojom će se, među ostalim, bolje upoznati sa hranom koja je za njih uzrok anksioznosti.

No, takva terapija možda ne bi bila prikladna za decu koja su jako osetljiva na miris i ukus neke hrane, ocenjuju istraživači ističući važnost prilagođavanja terapije dobi deteta.

foto: detinjarije.com, manualdamamae.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno