Zdravlje
13.08.2015.

Veganska ishrana je u trendu

Za vegane je sveže, sezonsko voće sa našeg podneblja najbolja je grickalica kao i najslasniji dezert

Zamislite trpezu na kojoj nema ama baš nijedan komadić mesa. I kako svaki dan jedete samo prženo povrće, žitarice, sočivo, supe, salate, voće i, u najboljem slučaju, špagete i prebranac.

Teško, zar ne? E, tako jedu pravi vegani. Ima ih sve više, a veganstvo polako ali sigurno prerasta u svetski trend koji podrazumeva ne samo način ishrane, već i stil života.

Nema jaja ni mlečnih proizvoda

Ko su vegani, kako se oni hrane i po čemu se veganstvo razlikuje od vegetarijanstva, pitali smo, nutricionistu i dijetologa.

- Vegan označava osobu koja jede isključivo biljnu hranu. Ključ za pravilnu vegansku ishranu je raznolikost. Zdrava i raznovrsna veganska ishrana uključuje voće, povrće, puno zeleniša, proizvode od celog zrna, koštunjavo voće, semenke, mahunarke...

Naša sagovornica objašnjava i po čemu se vegani razlikuju vegetarijanaca.

- Vegetarijanci ne jedu meso, ribu, ili živinu. Vegani, pored toga što su vegetarijanci, ne koriste druge proizvode životinjskog porekla - jaja, mlečne proizvode, med, kožu, krzno, vunu, kozmetiku i sapune koji se prave od životinjskih proizvoda.

Zagovornici ovakve ishrane tvrde da rizik po zdravlje ne postoji, a da su blagodeti višestruke. I, zaista, dokazano je da vegani mnogo ređe obolevaju od bolesti savremenog sveta, uključujući i kancer, kardiovaskularna oboljenja i alergije...

Američko udruženje dijetetičara nedavno je zaključilo da je veganska ishrana potpuno nutricionistički pogodna, da ni u kom slučaju ne može da šteti našem organizmu i da može obezbediti prednosti po zdravlje. Ima, međutim, i drugačijih mišljenja. Jedno istraživanje veganske ishrane pokazalo je da mnogi vegani nemaju odgovarajuće nivoe joda u svojoj ishrani, a da to može da ima ozbiljne posledice. Zbog toga, savetuju stručnjaci, treba dobro isplanirati jelovnik.

Sve više pristalica

Veganski način ishrane naročito je postao popularana nakon što je Venus Vilijams, poznata teniserka, obelodanila da se njeno opšte zdravstveno stanje drastično popravilo od kako je prestala da jede namirnice životinjskog porekla. Veganstvu se priklonio i bokserski šampion Majk Tajson, pevačica Bijonske i njen suprug Džej Zi, Bil Klinton, bivši predsednik SAD, glumice Andželina Džoli i Natali Portman…

foto: haoss.org, rtvbn.com, banjaluka.com, bummagazin.com


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno