Zdravlje
27.07.2015.

Ne ulazite u zagrejan automobil!

U vozilima preti velika opasnost od pregrevanja tela i gubitka svesti. Temperatura u kolima može da dostigne čak 50 stepeni. Ni na minut ne ostavljajte decu samu u parkiranom vozilu

Samo deset minuta boravka u vrelom automobilu, koji je prethodno stajao na suncu, može da izazove toplotni udar, gubitak svesti pa čak i smrt, naročito kod dece.

Ovakvi slučajevi kod nas su veoma retki, ali opasnost uvek postoji, pa čak i ako se dete samo nakratko ostavi u autu.

Temperatura u automobilu (i sa otvorenim prozorima) može da dostigne čak 50 stepeni Celzijusa! Prema studiji objavljenoj u časopisu "Pedijatriks", čak i po relativno hladnom danu, kada spoljna temperatura ne prelazi 20. podelak, u kolima se, za samo sat vremena, temperatura podigne na 47 stepeni celzijusa.

Prema rečima dr Dragane Matić, načelnice Službe opšte medicine u beogradskom Domu zdravlja "Vračar", na tako visokoj temperaturi deca su u opasnosti da dožive toplotni udar:

- Tada se krvni sudovi ubrzano šire, a krv se kreće ka periferiji. Krvni pritisak naglo pada, mozak i srce nisu dovoljno prokrvljeni, i ne dobijaju dovoljno kiseonika. To izaziva nesvesticu, magljenje pred očima i gubitak svesti.

Studija Majo klinike iz 2010. godine pokazala je da je 231 dete koje je umrlo u parkiranom automobilu imalo temperaturu tela od 42 Celzijusova stepena.

Da bi se prevenirali ovakvi nesrećni slučajevi, pregrevanja i toplotni udari, stručnjaci savetuju da se deca nikada, ni na minut, ne ostavljaju u automobilu, čak i ako su prozori otvoreni, ili je u autu upaljena klima.

- Pre nego što se uđe u automobil, potrebno je otvoriti sva vrata i prozore na pet do deset minuta kako bi vazduh procirkulisao. Nakon toga, auto treba prevesti u najbližu hladovinu, i upaliti klimu, ukoliko je ima, sačekati još desetak minuta, pa tek tad otpočeti vožnju - napominje dr Matić.

ČEŠĆE RASHLAĐIVANjE

Doktorka Dragana Matić savetuje i da se deci obezbedi hladovina u kolima, i spreči prodor sunčevih zraka kroz automobilsko staklo: - Decu treba češće pojiti vodom, hladiti ih po rukama, vratu i licu, i praviti češće pauze tokom vožnje, naročito ako se ide na duže putovanje.

Ista opasnost preti i odraslim osobama koje ulaze u parkirani vreo automobil. Ubrzana dilatacija krvnih sudova dovodi do naglog pada pritiska čak i kod hipertenzičara, javlja se dehidratacija, kod starijih i osetljivijih - moždani udar ili smrt.

izvor: novosti.rs 

foto: ladyhelp.net, novosti.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno