Zdravlje
24.07.2015.

Nizak krvni pritisak - bolest ili stanje sa kojim se živi?

Neki lekari nizak krvni pritisak smatraju za bolest koja treba da se leči, dok ga drugi prepoznaju samo kao stanje koje prolazi i sa kojim treba naučiti da se živi.

U svakom slučaju odlazak kod lekara je obavezan, zato što nekad nizak krvni pritisak može da bude simptom nekog drugog oboljenja.
Nizak pritisak može da ukazuje na poremećaj cirkulacije, infektivne bolesti, psihički napor, lošu ishranu...

Trajno nizak krvni pritisak retko je pokazatelj ozbiljnog zdravstvenog poremećaja, telo se na njega prilagodilo te često ne uzrokuje simptome.

Problem, međutim, nastaje kod naglog pada pritiska kad mozak i drugi vitalni organi ostaju bez nutricijenata i nemaju vremena za prilagođavanje. U tom slučaju može nastati vrtoglavica, slabost tela, poremećaj vida pa i kratkotrajna nesvest.

Nizak krvni pritisak može da se javi nakon jela i zato treba uzimati više manjih obroka s manje ugljenih hidrata, a umesto u krevet, posle jela se preporučuje odlazak u šetnju.

Saveti lekara
Preporučuje se promena načina života, uzimanje većih količina tečnosti, soli u ishrani, povećana fizička aktivnost, izbegavanje naglog ustajanja iz kreveta, a ponekad, uz preporuku lekara, upotrebljavaju se lekovi koji imaju zadatak da povećaju vrednost krvnog pritiska.

• Kretanje, san i dobra ishrana najbolje će vam pomoći da se ponovo osećate normalno.
• Kafa - osobe sa niskim krvnim pristikom po pravilu su kafopije, jer bez kofeina jednostavno ne mogu da se razbude. Tri kafe u toku dana su u redu, ali tu granicu ne smete da pređete, jer će vam se stanje samo pogoršati.
• Aktivan odmor (šetnja, plivanje ili lagano trčanje) je
najbolje rešenje za osobe sa niskim pritiskom.
• Prirodni lekovi na biljnoj bazi – uz savet sa lekarom

5 PRIRODNIH LEKOVA ZA HIPOTENZIJU

1. DVA LITRA VODE
Odrasli bi dnevno trebalo da popiju oko dva litra tečnosti. Žeđ bi trebalo na prvom mestu gasiti vodom. Prema japanskoj metodi, trebalo bi ujutru, pre pranja zuba, popiti četiri čaše vode. Nakon toga 30-45 minuta ne treba ništa jesti ni piti. Posle toga normalno doručkovati, pa naredna dva sata opet ništa ne jesti. Nikada ne treba piti hladnu, koja usporava varenje, već toplu vodu.

2. ČAJ PRE PODNE
Pritisak mogu da podignu i čajevi od ruzmarina, koprive ili gloga, a preporučuje se i zeleni. U narodnoj medicini čaj od ruzmarina je verovatno najpoznatiji prirodni lek za podizanje niskog krvnog pritiska. Mogu da se popiju dve do tri šolje ovog napitka dnevno, a priprema se tako što se jedna kašičica ruzmarina prelije šoljom ključale vode i ostavi da odstoji 10 minuta. Savet: Ovaj čaj ne treba piti kasno po podne ili uveče, jer povećava budnost.

3. VINO OD RUZMARINA
U litar kvalitetnog crnog vina treba dodati šaku listova ruzmarina. Ovu mešavinu čuvati u staklenoj flaši sedam dana. Svakoga dana je treba nekoliko puta dobro promućkati. Osmog dana se vino procedi i protiv niskog krvnog pritiska pije svakog dana po jedna rakijska čašica, ujutru pre doručka i jedna pre ručka.

4. KAFA ZA BRZ EFEKAT
Postoji ubeđenje da kafa podiže krvni pritisak i uglavnom zbog toga mnogi ovim napitkom započinju dan. I zaista, kafa kao diuretik, u prvom momentu podiže pritisak, ali ga kasnije obara i zato je ne treba piti previše. Ovo pravilo posebno važi za kafe s jačom koncentracijom kofeina kao što su nes i espreso. Ne bi trebalo piti više od dve-tri šoljice na dan. Posle jutarnje kafe osobe koje imaju hipotenziju trebalo bi da pojedu sendvič s maslacem i sirom, jer slana hrana podiže pritisak.

5. SO, JODIRANA
Jedite nešto slaniju hranu, jer so vezuje vodu u organizmu. Preporučuje se jodirana jer jod stimuliše cirkulaciju i podstiče proizvodnju hormona štitne žlezde koji deluju stimulativno. Ako jodiranu so koristite za kuvanje, začinite jelo neposredno pre serviranja jer se jod kuvanjem uništava.

Vivoton H - prvi homepatski lek

Postoje i različite alternativne metode lečenja koje daju zaista dobre rezultate. Na primer homeopatski preparat u obliku kapi Vivoton H, koji se može nabaviti u apotekama, potpuno je prirodnog tj. biljnog sastava, savlađuje hipotenzivna stanja različitog porekla i ostale povezane
simptome, ubrzava i potpomaže proces ozdravljenja, aktivirajući sopstvenu zaštitu i odbrambenu snagu organizma. Deluje sistematski, bez neželjenih dejstava i bezbedan je za upotrebu, zato je i opravdana njegova primena čak i kod trudnica i dojilja.

Više informacija o preparatu možete naći OVDE. 

foto: mockup-graphics unsplash.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno