Zdravlje
11.05.2015.

Vakcina MMR ne izaziva autizam!

Novo istraživanje američkih stručnjaka opovrgava sumnje u posledice zaštite dece. Nisu pronađeni dokazi ni da ovo cepivo povećava rizik od bolesti ni kod dece čija starija braća i sestre imaju ovo oboljenje

Ne postoji povezanost između autizma i MMR vakcine, potvrdilo je najnovije istraživanje američkih stručnjaka. Studija je obuhvatila anonimne podatke više od 95.000 dece. Dva odsto ispitanika su imali stariju braću i sestre sa dijagnozom autizma.

Prema rezultatima istraživanja koji su objavljeni u najnovijem broju časopisa Journal of American Medical Association (JAMA), tim stručnjaka je utvrdio da je od ukupno 95.727 mališana, kod 994 dijagnostikovan autizam. Više njih je otkriveno u grupi visokog rizika, koji su imali stariju braću ili sestre sa ovom bolešću. Ali činjenica da li su dobijali MMR vakcinu ili ne, nije uticala na ovaj rezultat, navodi se u saopštenju.

- U skladu sa studijama u drugim populacijama, nismo primetili povezanost između MMR vakcinacije i povećanog rizika za neki od poremećaja iz spektra autizma - piše u izveštaju istraživanja koje je predvodila dr Andžali Džajn iz Fols Čerča u Virdžiniji. - Nismo pronašli dokaz ni da MMR vakcina povećava rizik od autizma kod dece čija starija braća i sestre imaju neki od poremećaja iz tog spektra.

Strah da MMR vakcina izaziva autizam pojavio se pre 17 godina, nakon izveštaja dr Endrjua Vejkfilda, gastroenterologa, koji je objavio rezultate istraživanja u kom je, navodno, dokazana povezanost između MMR vakcine i razvoja autizma kod dvanaestoro dece.

Ispostavilo se da je reč o prevari, pa ju je stručni časopis koji ju je objavio - povukao. Britanija je takođe autoru Vejkfildu oduzela lekarsku dozvolu. Ipak, briga zbog bezbednosti vakcine, naročito u doba interneta, i dalje opstaje.

- Kontroverze prate autizam kao zmaja njegov rep - napisao je u uvodniku časopisa Brajan H. King iz Univerziteta u Vašingtonu i dečje bolnice u Sijetlu. - Još od polovine prošlog veka se nagađa i utvrđuje šta je zapravo autizam, a pritisak oko pronalaženja odgovora dodatno pojačava i podatak da se beleži porast broja dece sa dijagnozom koja se sada klasifikuje kao poremećaj spektra.

Iako nijedno relevantno istraživanje u poslednjih 15 godina nije utvrdilo povezanost između MMR vakcine i autizma, ispitivanja roditelja koji imaju decu sa nekim od poremećaja iz spektra autizma pokazuju da mnogi veruju da je upravo MMR vakcina izazvala probleme kod njihove dece.

OBAVEZNA OD 1994. U kalendar imunizacije Srbije MMR vakcina je uvedena od 1994. godine. Daje se u dve doze: prva sa navršenih godinu dana (između 12. i 15. meseci) a druga, revakcina, u 7. godini, pre polaska u školu. Ove dve doze obezbeđuju doživotni imunitet protiv malih boginja, rubeole i zauški.

Izvor: Novosti

foto: dialekar.ru, galleryhip.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno