Zdravlje
07.04.2015.

Besplatna petovalentna vakcina za sve

Sva deca u Srbiji imaju pravo na besplatnu kombinovanu petovalentnu vakcinu zahvaljujući izmenama pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima, koje se primenjuju od juče, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

- Izmenama je predviđeno da sva deca koja su započela imunizaciju kombinovanim petovalentnim vakcinama tokom 2014. iz medicinskih razloga, kao i druga deca koja su započela vakcinaciju ovom vakcinom mimo tada važećeg pravilnika, stiču pravo i mogu besplatno da budu vakcinisana istom vakcinom i tokom 2015. godine kod svog pedijatra u domu zdravlja - navodi se u saopštenju.

Kako je jedan broj roditelja tokom prošle godine samostalno nabavio kombinovanu petovalentnu vakcinu i uz saglasnost pedijatra u domovima zdravlja im je omogućeno da ta vakcina bude aplikovana deci, mimo tada važećeg pravilnika, roditelji su smatrali da njihova deca imaju pravo da sa istom vakcinom, o trošku RFZO nastave i u 2015. godini, kada je na snagu stupio izmenjeni pravilnik.

Izlazeći u susret svoj deci koja su na ovakav način vakcinisana, a u cilju omogućavanja da nastave sa vakcinacijom započetom vrstama vakcina, Ministarstvo zdravlja je učinilo napor da se obezbede dodatne količine kombinovane petovalentne vakcine, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar je doneo izmenu pravilnika o imunizaciji i načinu zaštite lekovima.

foto: mojbecej.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

06.
Oct
2021
Alternativna medicina
24.
Sep
2021
Alternativna medicina