Zdravlje
04.04.2015.

ALARMANTNO - Vakcinisano svega 85 odsto dece!

Sa MMR vakcinom ima 85,8 odsto vakcinisanih, što je najmanji obuhvat u prethodnih petnaest godina. Svega 78,8 odsto kod dece u 12. godini života vakcinaciju protiv hepatita B

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Borislav Vekić izjavio je danas da je situacija sa vakcinacijom dece alarmantna, jer je u prethodne dve godine zabeležen veoma mali odziv, iznoseći podatak da je MMR vakcinom bilo 85,8 odsto vakcinisanih, što je najmanji obuhvat u prethodnih petnaest godina.

"Sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto, i to predstavlja najniži obuhvat vakcinacije tom vakcinom od 2000. godine", upozorio je Vekić na sednici Odbora Skupštine Srbije za zdravstvo.

Takođe, naveo je da je zabeležen izuzetno mali odziv za vakcinaciju protiv hepatita B, svega 78,8 odsto kod dece u 12. godini života, i to su parametri na kojima mora da se radi i koji su, kako je rekao, alarmantni, ukazujući da bi procenat vakcinacije trebalo da iznosi od 95 do 97 odsto.

"Ne smemo da budemo taoci neznanja i određenih predrasuda i mislim da stručna javnost i dalje treba da bude vodilja za rešavanje svih zdravstvenih problema i usaglašavanja njihove zakonodavne adaptacije", istakao je Vekić.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo zdravlja radi na usaglašavanju Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti i Zakona o zaštiti prava pacijenata kako bi se razjasnile sve nejasnoće koje postoje u javnosti ili sa kojima se manipuliše.

"Istakao bih jedinstven stav svih poslanika što nam pokazuje da je zdravstvo iznad politike", pohvalio je Vekić parlamentarce koji su se nedavno složili i svojim potpisima podržali izmene zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, kojima će vakcinacija dece biti obavezna.

Direktor Instituta za javno zdravlje Srbije dr Milan Jovanović Batut, Dragan Ilić ukazao je da je za dobar sistem imunizacije neophodna dostupnost svih vakcina ističući da svetski proizvođači koji imaju monopol na tržištu, male zemlje "drže na rezervi".

On je naveo da je u tom smislu neophodna podrška Skupštine Srbije, ali Svetske zdravstvene organizacije.

"Bez obzira na striktne ugovore, na vreme obavljene tendere, obezbeđene garancije plaćanja, mi se i dalje suočavamo sa permanentnim problemom, pravovremenog dostupa određenih vakcina od monopolista na svetskom tržištu i tu je potrebno da kao država učinimo nešto", upozorio je Ilić.

On je naveo da jedno od rešenja mogu biti zajednički tenderi u regionu ili zajednički tender za sve zemlje EU, a naznake za to već postoje.

Na današnjoj sednici Odbora za zdravstvo, članovi tog tela i stručna javnost složili su se da je vakcinacija aktivnost koja se ne sme dovoditi u pitanje, izražavajući zabrinutost što protiv imunizacije govore i pojedini profesori i lekari.

Poslanik SNS Radoslav Jović istakao je da se moraju angažovati sve institucije društva, jer se radi o odbrani naučnih principa upitavši zašto u tom smislu nisu više angažovani SANU, medicinski fakulteti, Lekarska komora Srbije.

Još je Hipokrat odvojio nauku od magije, podsetio je član odbora iz DS Dušan Milisavljević rekavši da u Srbiji još uvek postoji praznoverje i nadrilekarstvo koje može da ugrozi zdravstveno stanje dece.

On je ponovio da je imunizacija spasila mnogo života i da je neverovatno da se u 21.veku govori o tome da li je vakcinacija korisna, napominjući da bi on prvi bio protiv vakcinacije, ukoliko bi dobio verodostojan podatak da je ona štetna. On je posebno naglasio da ne postoji nijedan ozbiljan rad koji vakcinaciju može dovesti u vezu sa autizmom.

Milisavljević je poručio onima koji se zalažu za slobodu izbora ukazujući da je to praksa u nekim zemljama zapadne Evrope, da je 95 odsto dece u Nemačkoj vakcinisano.

Ako je država propisala obaveznu vakcinaciju, država će snositi odgovornost za svaku komplikaciju, rekao je Milisavljević i dodao da institut Torlak ima mogućnosti da vrši dodatnu kontrolu vakcina koje se uvoze.

izvor: Tanjug

foto: montana.edu, jeffcountynews.com, bloomfieldpediatriccare.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno