Zdravlje
19.03.2015.

Stoiljković: Distribuiran ceo kontigent vakcine "pentaksim"


Direktorka Instututa Torlak Vera Stoiljković izjavila je da je ceo kontigent "pentaksima", koji je stigao u Srbiju, već distribuiran i da je reč o 66.000 doza.

Stoiljković je za TV Pink rekla da je ta količina stigla 14. marta, da je distribucija "pentaksima" počela još u subotu i da je obavljena u Beogradu i okolini, a tokom ponedeljka i utorka i po čitavoj Srbiji.

Direktorka Instituta Torlak je istakla da je reč o dovoljnoj količini i da je najbitnije da bude obezbedjen kontinuitet u vakcinaciji, da ove godine nije povećan broj obolelih od gripa i da je reč o "srednjoj aktivnosti gripa".

"Vakcinacija je mera koju nikako ne treba preskočiti", rekla je Stoiljković i dodala da je to jedna od malobrojnih mogućnosti zaštite zdravlja.

Stoiljković je rekla da je Institut Torlak još u maju 2014. posle sprovedenog postupka javne nabavke petovalentne vakcine potpisao ugovor sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje.

Petovalentna vakcina u predvidjenoj količini od 211.000 doza blagovremeno je naručena od stranog proizvodjača, kazala je Stoiljković.

Prema njenim rečima, te vakcine trebalo je da budu u zemlji početkom januara, ali je došlo do odlaganja rokova, a manja količina petovalentne vakcine pristigla je krajem decembra i početkom januara.

izvor: Tanjug

foto: kurir.rs, vojvodjanskenovine.rs

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno