Zdravlje
23.02.2015.

Važni vitamini i suplementi za zdravlje srca

Vitamini su veoma važni za celokupno funkcionsanje organizma a najkorisnije bi bilo da se unose preko dobro izbalansirane ishrane, mada je, zbog ubrzanog načina života ali i u zavisnosti od podneblja na kom živimo to najčešće nemoguće postići i u potpunosti zadovoljiti potrebe organizma za vitaminima. Zbog toga je veoma bitan pravilan izbor dobrog multivitaminakog kompleksa koji će na nabolji način dopuniti vašu ishranu i doneti najviše koristi vašem organizmu.

KOMPLEKS VITAMINA B

Ustanovljeno je da ljudi koji ne unose dovoljno vitamina B6 putem ishrane imaju veći rizik za razvoj srčanih oboljenja.

Retko može doći do deficita vitamina B6, mada postoje slučajevi u kojima dolazi do nedostatka ovog vitamina, posebno kod dece i starijih ljudi. Dobri izvori vitamina B6 su: piletina, ćuretina, tuna, mleko, sir, pasulj, spanać, šargarepa, seme suncokreta, integralni proizvodi.

Vitamin D u službi zdravlja srca

Kod osobe koje imaju niži nivo vitamina D češće dolazi do moždanog udara i kardiovaskularnih bolesti.

Ishranom je teško uneti dovoljno vitamina D. Zato se na ovom podneblju problem nedostatka vitamina D rešava umerenim sunčanjem, uzimanjem suplemenata, ali i hrane obogaćene ovim vitaminom (poput mleka ili pahuljica).

OMEGA 3 MASNE KISELINE

Suplementacijom 3g ribljeg ulja na dan može značajno da se smanji krvni pritisak kod osoba koje nisu koristile terapiju za regulaciju krvnog pritiska.

Takođe je potvrđeno da sprečavaju nastanak i razvoj ateroskleroze (suženje krvnih sudova usled zadebljavanja i akumuliranja masti na zidovima krvnih sudova).

KOENZIM Q 10

Srce je mišić koji stalno pumpa, a pacijenti sa oboljenjem srčanog mišića imaju izrazit deficit ovog vitamina. Zbog toga je nakon što je razvijena njegova masovna proizvodnja, od strane japanskih naučnika, koenzim Q10 prepisivan kao lek kod srčanih oboljenja u Japanu.
Koristan je u terapiji postinfarktnog stanja, jer obezbeđuje bolje snabdevanje energijom preostalog zdravog dela srčanog mišića.

FOLNA KISELINA

Statistike pokazuju da osobe deficitarne folnom kiselinom umiru od posledica srčanih problema 69% višeod onih koji je imaju u dovoljnim količinama u organizmu.

U najbogatije namirnicefolnom kiselinom spadaju sočivo, pasulj, pomorandža, brokoli, spanać i grašak.  Konzumirajne kokosovog ulja takođe može takođe biti od koristi.

HOMOCISTEIN RAZARA VAŠE SRCE

Spec. dr. Ana Gifing govori o opasnosti koja potiče od povišenog homocisteina.

-O jedinjenju po imenu homocistein se priča već godinama, (čak je 1976. g. objavljena studija o korelaciji između povišenog homocisteina i pojave koronarne bolesti), ali je interesantno to što je tek nedavno homocistein zaista i optužen za vodeći uzrok nastajanja srčanih i moždanih udara.

Zašto je homocistein opasan ?

-Jednostavno rečeno, nakupljanje homocisteina pravi oštećenje krvnih sudova (pukotinu), a vremenom dolazi do pojave zapaljenskog procesa. Zapaljenje dalje dovodi do napada slobodnih radikala i oksidacije lošeg, odnosno LDL holesterola. Ovaj holesterol se lepi na oštećenom mestu, dovodeći do suženja krvnog suda – a ovo vodi ka infarktu miokarda ili moždanom udaru. Povišen pritisak je dodatni faktor rizika.

Na univerzitetu Bergen u Holandiji urađena je studija na 4,766 osoba starosnog doba od 65 do 67 godina i nakon početnog testiranja, naredne 4 godine je praćena stopa obolevanja i smrtnosti. Otkriveno je da samo 5% povećana vrednost homocisteina podiže stopu obolevanja  i smrtnosti za 50% od srčanog i/ili moždanog udara.

Osobe koje imaju predispozicije za homocisteinemiju su: depresivni, oni sa nesanicom, osećajem stalnog umora, vegeterijanci, oni koji jedu svakog dana crveno meso, svi koji piju više od 3 jedinice alkoholnog pića, pušači, oni koji su često prehlađeni, oni koji piju više od 3 šolje kafe dnevno, kod kojih je smanjena koncentracija ili memorija, i koji imaju bolove u zglobovima ili mišićima.

Nedostatak folne kiseline i vitamina iz B grupe jeste osnovni uzrok za povećanje faktora rizika (za srčani ili moždani udar).

Kako rešiti problem ?

-Kad imamo laboratorijski test, koji je u okviru patoloških vrednosti, odredjujemo suplementaciju pojedinih vitamina za srce i krvne sudove, pre svega vitamina B grupe i folne kiseline. Već za 15 do 20 dana dolazi do smanjivanja vrednosti homoisteina, a time i faktora rizika za moždani i srčani udar.

Naša studija u trajanju od šest godina je pokazala da je snižavanje vrednosti homocisteina ubedljivo dovelo do sprečavanja pojave kardiovaskularnih simptoma.

Pratili smo rezultate jedne grupe od 4,270 naših pacijenata sa primarno povišenim vrednostima homocisteina (vrednost preko 7,0 micromola/l), uz propisanu suplementaciju, svi su pacijenti ostvarili vrednost oko 4 do 5 micromola/l za kratko vreme (imali smo i prethodne vrednosti od 20, 40, 70 i daleko više).. Svih 4,270 pacijenata ima minimalnu vrednost homocisteina, povećanje energije, a jedino što svi zajedno nemaju - je - faktor rizika za nastanak infarkta ili moždanog udara!

CARDIOvitamin® sadrži JEDINI aktivni oblik folne kiseline koji DOKAZANO smanjuje nivo homocisteina

Kliničko ispitivanje je potvrdilo da se upotrebom kombinacije iz preparata CARDIOvitamin® (folna kiselina, vitamin B6 i vitamin B12) smanjuje nivo homocisteina za 55%, u odnosu na pojedinačno uzimanje svakog od ovih vitamina. Zato je CARDIOvitamin® idealna kombinacija za smanjenje rizika od oboljenja krvnih sudova, moždanog i srčanog udara.

Optimalna doza vitamina B grupe u preparatu CARDIOvitamin® dodatno podstiče smanjenje homocisteina i pojačava energiju za rad srca.

Vitamin C iz preparata CARDIOvitamin®, štiti krvne sudove tako što podstiče stvaranje kolagena kojim se popravljaju oštećenja nastala na krvnim sudovima. Istovremeno otklanja i slobodne radikale i toksine iz organizma. Vitamin C dodatno podstiče aktivnost folne kiseline.

Više informacija o preparatu možete pronaći OVDE

foto: christopher-campbell unsplash.com


 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno