Zdravlje
20.02.2015.

Nepravilna ishrana kao najčešći uzrok anemije

Da bi se sprečila malokrvnost, u ishrani treba da preovlađuju: iznutrice, pileće i ćureće meso, pečurke, jaja, riba, mahunarke, sušeno voće, zeleno lisnato povrće.

Koliko puta nedeljno pojedete obrok sa mesom, ribom, jajima, mahunarkama ili zelenim lisnatim povrćem? Sve ove namirnice sadrže dragocene količine gvožđa, materije koja se u organizam unosi isključivo hranom. Zato se, ako ne jedete dovoljno ovih namirnica, ne čudite ako ste anemični.

Procenjuje se da svaka peta osoba u svetu boluje od anemije koja je izazvana nedostatkom gvožđa zbog neodgovarajućeg načina ishrane. Hipohromna anemija je, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, najrasprostranjenije globalno oboljenje.

Gvožđe učestvuje u mnogim metaboličkim procesima: u sintezi hemoglobina koji transportuje kiseonik od pluća do svih ćelija u organizmu, mioglobina, koji je rezerva kiseonika u mišićima, mnogih bitnih enzima, a takođe potpomaže rast i jača otpornost prema infekcijama.

Da bi se na vreme prevenirao nedostatak gvožđa, u ishrani treba da dominiraju: iznutrice, pileće i ćureće meso, pečurke, jaja, riba, mahunarke, rotkvice, luk jezgrasto i sušeno voće, semenke, zeleno lisnato povrće. Namirnice koje sadrže bakar, kao što su sir, žumance, morski plodovi, jetra, integralne žitarice, povrće zelene boje, kajsije, trešnje i sušene smokve, pomažu u apsorpciji gvožđa.

Pored individualnih svojstava hrane, na apsorpciju takođe utiču i pol, uzrast, fiziološko stanje, kao i rezerve gvožđa u organizmu. Zbog većih potreba, žene apsorbuju veći procenat gvožđa iz hrane od muškaraca, kao i deca u odnosu na odrasle, i trudnice u odnosu na žene u generativnom dobu.

Integralne žitarice, recimo, dobar su izvor gvožđa, ali ih ne treba jesti istovremeno sa ostalim namirnicama koje sadrže ovaj mineral. Recimo, spanać je bogat oksalnom kiselinom koja smanjuje apsorpciju gvožđa. Kuvanjem namirnica u gvozdenim posudama može da se poveća količina gvožđa u hrani i do 20 odsto. Sa druge strane, zamenom ovih posuda aluminijumskim, od nerđajućeg čelika i plastičnim, smanjuje se unos gvožđa u organizam.

Vitamin C

Upotreba namirnica sa dosta vitamina C podstiče apsorpciju gvožđa, pa se preporučuje da se uz obrok popije čaša ceđenog soka od pomorandže ili da se uzimaju suplementi ovog vitamina, do dva grama na dan. Recimo, 100 mg vitamina C uzetog uz obrok povećava apsorpciju gvožđa i do 100 odsto. Možete da koristite i limun i peršun uz jela bogata gvožđem.

Sirup

Narendati pola kilograma jabuka, pola kilograma cvekle i pola kilograma šargarepe. Kad odstoji preko noći, ocediti i dodati pola kilograma meda. Uzimati po jednu supenu kašiku tri puta na dan.

Kopriva

Salata od mlade koprive sa sokom od limuna i maslinovim uljem opopravlja krvnu sliku. U borbi protiv anemije odličan napitak predstavlja čaj od koprive. Kašičicu listova koprive prelijte sa 200 ml ključale vode i ostavite da odstoji pet minuta. Čaj procedite i pijte dok je mlak. Preporučena doza je tri šolje dnevno.

Cvekla

Koristi se za čišćenje organizma od toksina, a sadrži i određenu količinu kobalta koji učestvuje u stvaranju vitamina B12. Ovaj vitamin učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, a njegov nedostatak može dovesti do jedne vrste anemije. Zato je cvekla jedan od najboljih prirodnih lekova za anemiju.

Suplementi

Ukoliko unos gvožđa putem hrane nije dovoljan, mogu se uzimatiti suplementi. Najbolje je da to bude između obroka, na prazan stomak, dva do tri puta dnevno tokom tri meseca u ukupnim dozama do 100 mg. Kao dodaci koriste se vitamini B kompleksa (B6, B12, folna kiselina) i vitamin C.

Loše kombinacije

Jednolična ishrana, preterana upotreba alkohola i kafe, vegetarijanstvo, nepravilno sprovođenje posta, drastične dijete za mršavljenje, izbegavanje svežeg voća i povrća i sl. povećavaju mogućnost za pojavu anemije.

Kombinovanje namirnica bogatih gvožđem sa mlekom i mlečnim proizvodima treba izbegavati. Najbolje je da svaki obrok sadrži ribu, meso ili živinsko meso, kao i vitamin C. Takođe, treba provoditi što više vremena na svežem vazduhu i pešačiti najmanje jedan sat tokom dana.

Vegetarijanci bi trebalo da povećaju sadržaj biljnih namirnica sa tamnozelenim listovima, pasulja i integralnih žitarica, i više vitamina C.

izvor: novosti.rs

foto: vector8DIY-pixabay

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno

26.
Apr
2024
Alternativna medicina
16.
Apr
2024
Alternativna medicina