Zdravlje
18.02.2015.

Todorović: Vakcina spašava život


BEOGRAD - Vakcine su spasile milione ljudi i dece od zaraze, razvoja bolesti, komplikacija i smrti od određenih bolesti, jer one jačaju detetovu sposobnost odbrane od bolesti, pomažu da razvije antitela protiv uzročnika bolesti i taj proces se naziva imunizacija, smatra pedijatar Danijela Todorović. 

Prema definiciji Svetske zdravstvene organizacije, "imunizacija, kao mera specifične zaštite u okviru primarne prevencije, predstavlja jedno od najvažnijih sredstava u borbi protiv oboljevanja i smrtnosti stanovništva od zaraznih bolesti, posebno u najosetljivijem, najmlađem uzrastu i predstavlja najbržu, najefikasniju i najjeftiniju meru za sprečavanja, suzbijanje, eliminaciju i eradikaciju zaraznih bolesti".

"Međutim, od kako se nedavno Srbija suočila sa epidemijom manjih razmera malih boginja (morbila), istovremeno je intenzivirana kampanja protiv vakcinacije dece, prvenstveno MMR vakcinom", rekla je Todorović.

Povodom toga, ona je Tanjugu rekla da MMR vakcina, koja izaziva najviše polemika, štiti od tri bolesti - malih boginja, zaušaka (parotitisa) i crvenke (rubeole), čiji su uzročnici različiti virusi.

Prema njenim rečima, male boginje su akutno, vrlo zarazno oboljenje koje počinje naglo, sa visokom temperaturom, kašljem, konjuktivitisom i osipom.

Todorović podseća da tokom te bolesti može doći do razvoja komplikacija kao što su upala srednjeg uha, upala pluća, dijareja, zapaljenje mozga i ističe da u smrtnosti dece mlađe od 5 godina male boginje učestvuju sa 10 odsto, kao i da je to osmi vodeći uzrok smrti u svetu.

Takođe, dodaje Todorović, više od 90 odsto fetusa majki koje su inficirane tokom prvih 11 nedelja trudnoće razviće teške defekte koji čine kongenitalni rubela sindrom (KRS).

"Zauške su oboljenje koje je praćeno povišenom temperaturom, otokom i bolom jedne ili više pljuvačnih žlezda. Moguće komplikacije su zapaljenje polnih žlezda, aseptičko zapaljenje ovojnica mozga, zapaljenje mozga, gluvoća", kaže Todorović i podvlači da one mogu dovesti do razvoja steriliteta kod muške populacije.

"MMR vakcina je 90-ih godina prošlog veka dovođena u vezu s pojavom autizma kod dece, ali to nikad nije naučno dokazano. Kao pedijatar sa višegodišnjih iskustvom, do sada sam se u praksi susretala s manjim brojem nželjenih reakcija na vakcine koje su bile blažeg karaktera - otok na mestu primene vakcine, povišena temperatura, osip", rekla je Todorović.

"Period intenzivnog rasta i razvoja, kao i razvoja govora, poklapa se sa davanjem prve doze MMR vakcine i to može dodatno zbuniti i zabrinuti roditelje, pa se zbog toga danas MMR vakcina daje do 15-og meseca života, odnosno kada dete prohoda i progovori", kazala je Todorović.

Revakcinacija se sprovodi pred polazak u osnovnu školu, a zaštita od ove tri bolesti posle adekvatne vakcinacije je 95-98 odsto.
Todorović ističe da je imunizacijom protiv zaraznih bolesti sačuvano više života nego ijednom drugom intervencijom za zaštitu zdravlja, ako se izuzme snabdevanje higijenski ispravnom vodom za piće.

"Da bi vakcinacija bila uspešna, potrebno je da se uključe svi članovi društva, da shvate da odgovornost po|ednako imaju i roditelji i zdravstveni radnici", ističe Todorovići dodaje da briga o zdravlju deteta mora da bude na prvom mestu.

"Zdravstveno prosvešivanje u Srbiji potrebno je podići na viši nivo, što se može postići kroz zdravstveno informisanje stanovništva, u saradnji sa medijima, organizovanjem zdravstvenih tribina, zdravstvenih kampanja", zaključila je ona.

izvor: Tanjug 

foto: mamaibeba.rs, kurir.rs

 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno