Zdravlje
21.01.2015.

Grip stigao u Srbiju!


Institutu za javno zdravlje Srbije dostavljene su informacije iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak" i "Instituta za javno zdravlje Vojvodine o potvrdi infekcije virusom gripa A (H1) pdm i gripa tipa A neodređenog podtipa.

U Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za influencu Instituta za virusologiju, vakcine i serume "Torlak", testom uzorka bris grlo/nos dokazan je virus gripa A (H1) pdm kod pacijentkinje koja je na bolničkom lečenju. Ovo je prvi slučaj A (H1) pdm tipa virusa gripa dokazanog na teritoriji Srbije u sezoni 2014-2015. godine.

Lekari ističu da je najbolja preventivna mera vakcina, naglašavajući da za nju još nije kasno.

Aktivnost gripa u Srbiji je trenutno niska, ali se u narednom periodu može očekivati njeno povećanje. Srednja aktivnost gripa za sada je potvrđena na severu i na zapadu Evrope.

Kada je reč o preventivi, epidemiolozi upozoravaju da se treba pridržavati uobičajenih mera, a to je najmanje metar odstojanja od obolelog, upotreba papirnih maramica koje se odmah bacaju, provetravanje prostorija, higijena ruku, kašljanje i kijanje u maramicu ili rame.

Kada je reč o povećanom riziku koji može imati i smrtni ishod, epidemiolozi kažu da su na udaru hronični bolesnici, pre svega srčani, plućni, osobe sa metaboličkim problemima, stariji od 65 godina, gojazni, trudnice, deca najmanjeg uzrasta.

Ako je disanje otežano i povišena temperatura traje duže od tri dana, pacijenti treba odmah da se jave lekaru.

foto: ailetisim.net, devetmeseci.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno