Zdravlje
10.07.2014.

Kako izbeći letnje prehlade

Leto i uživanje na suncu često mogu da pokvare neplanirane prehlade. Istraživanja su pokazala da se oko 20 odsto infekcija prehlade dešava leti, zbog čega vam dajemo savete kojih treba da se pridržavate ako želite da izbegnete simptome prehlade.

1. Izbegavajte klima-uređaje i promaju

Često se protiv vrućine borimo otvaranjem prozora i sedenjem na promaji, što je jedan od uzroka prehlada. Promaja hladi sluzokožne membrane koje ne mogu da se izbore sa virusima na adekvatan način. Ako morate da uključite klimu, pazite da temperatura ne bude preniska da se ne biste izlagali ekstremnim razlikama u temperaturama. Idealna temperatura sobe je od 20 do 21 stepen Celzijusa, a razlika između spoljne i sobne temperature ne bi trebalo da bude veća od pet stepeni.

2. Uvek nosite rezervnu odeću u slučaju da se oznojite

Baštovanstvo, pešačenje ili uspon uz stepenice često dovodi do znojenja, koje pomaže u regulaciji temperature tela, ali mokra odeća previše hladi vaše telo, tako da ako se oznojite što pre obucite suvu odeću, najbolje odeću od poliestera ili polipropilena jer takvi materijali isparavaju van odeće, dok se pamuk lepi za telo i smanjuje temperaturu kože do deset stepeni.

3. Nemojte previše ostajati u hladnoj vodi

Uskakanje u hladnu vodu tokom vrelog dana je privlačno, ali se telo lako može ohladiti i postati ranjivo na viruse prehlade, a takođe može doći do temperaturnog šoka ako je temperatura vašeg tela mnogo viša od temperature vode. Nemojte dugo ostajati u hladnim bazenima, rekama i jezerima i obavezno se dobro osušite nakon kupanja.

4. Blago ohlađeno je bolje od ledenog

Izbegavajte ledena pića jer hlade sluzokožu, a organizam tada više nije u stanju da efikasno odbija viruse prehlade. Iako izgleda kao neizvodljivo, pokušajte da ne stavljate led u piće, jer brzo ispijanje ledenih pića osvežava samo na trenutak, pa vam je kasnije još više vruće.

5. Ne potcenjujte večernje promene temperatura

Uvek sa sobom nosite lagani džemper ili jaknu, jer su letnje temperature promenljive. Drhtanje brzo može postati letnja prehlada. Prema staroj izreci „sve potiče od nogu“, pazite da letnjih večeri ne nosite otvorenu obuću jer i to može biti uzrok vaše prehlade.

6. Pazite se promaje u kolima

Zaštitite glavu ako se vozite otvorenih prozora, a ako imate klimu u kolima, ne podešavajte je na prenisku temperaturu. Kupite zaklone za sunce kojim možete prekriti automobil dok je parkiran.

7. Umereno se sunčajte

Ne izlažite se preteranoj vrućini i zračenju sunca, jer mogu smanjiti efikasnost vašeg imunog sistema. Istraživanja su pokazala da oni koji obožavaju sunce leti češće boluju od prehlade. Ukoliko ste osoba kojoj nikada nije dosta sunca, obavezno unosite puno tečnosti, pa će tako vaša sluzokoža biti vlažna i otežavaće virusima da uđu u telo.

8. Pijte dovoljno tečnosti

Dve trećine ljudskog tela sastoji se od vode - ukoliko ne pijete dovoljno, doći će do negativnog efekta na vaše telo. Da biste ostali zdravi unosite velike količine tečnosti, u suprotnom možete imati glavobolje, iscrpljenost, pa čak i kamen u bubregu. Unošenje dosta tečnosti održava membrane vaše sluzokože vlažnim, tako da će vaš odbrambeni štit protiv infekcija i patogena savršeno funkcionisati. Unošenje dva do tri litra vode dnevno je obavezno ukoliko je temperatura preko 30 stepeni Celzijusa.

9. Veliki rizik od infekcija u gužvi

Izbegavajte zadržavanje na mestima gde ima dosta ljudi, jer gužva stvara savršene uslove za širenje virusa prehlade, naročito u zatvorenim prostorijama. Ograničena cirkulacija vazduha i veliki broj ljudi je raj za klice, pa prehlada tada nije daleko. Ukoliko je put kratak, iskoristite bicikl ili prošetajte ako nije visoka temperatura. U slobodno vreme izaberite bašte i kafiće umesto prostorija koje su klimatizovane.

10. Perite ruke ili koristite vlažne maramice

Perite ruke nekoliko puta dnevno jer se virusi sakupljaju na koži. Postoji rizik da se prehladite ukoliko se pozdravite ili dodirnete kvaku koju je koristio neko ko je već prehlađen, a ukoliko vaše ruke zatim dođu u kontakt sa licem, virusi lako dođu do vašeg tela preko sluzokože u vašem nosu. Leti su vlažne maramice odličan način da se osvežite i da očistite ruke.

Zavod za javno zdravlje (Beograd)

foto: malaplaneta.rs, kurir-info.rs, mnhome.org, cuvarkuca.hr

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno