Svaštarija
04.11.2013.

Najprometnije porodilište na svetu

Najprometnije porodilište na svetu

U najprometnijem porodilištu na svetu, bolnici "Dr Hoze Fabela" u Manili na Filipinima, koja je izgrađena na nekadašnjoj deponiji, svakodnevno se nalazi oko 300 novopečenih mama. Ovde se u proseku dnevno rodi oko 60 beba, a glavna babica Ana Prebus na svet ih je u svojoj 28-godišnjoj karijeri donela 200.000.

Privatna soba je nedostižan san za porodilje koje odluče ili su primorane da svoje dete rode u ovoj bolnici. Štaviše, porodilište je u svakom trenutku toliko krcato budućim i novopečenim mamama, da se u salama za porođaj porađa najmanje pet žena odjednom, a jedan krevet je nekad primorano da deli i do pet njih.

Upravo ovo je tema Bi-Bi-Sijevog dokumentarca “Najprometnije porodilište na svetu“ u kom je, pored babice rekorderke jedan od glavnih aktera Filipinka Rozalin, mama šestoro dece koja se sa svojim suprugom Eduardom sprema za sedmi porođaj u ovoj bolnici.

To što će se porađati sa još pet žena u sobi i posle možda spavati sa isto toliko u krevetu, za Rozalin nije najveća briga. Kako je u ovoj zemlji krv veoma skupa, a kod nje postoji opasnost od krvarenja, Eduardo i jedan porodični prijatelj će morati da posluže kao donori i da sve vreme u toku porođaju budu uz nju, ako zatreba.

Porodica sa sedmoro dece nije neobična stvar na Filipinima, gde se često mogu sresti parovi koji imaju i po 10 ili više dece. Zato nije ni čudo što je upravo ovo porodilište u Manili najkrcatije na svetu.Jedan od lokalnih lekara kaže da kad je “vrhunac sezone“, u istoj porođajnoj sali se istovremeno porađa i do 16 žena.

"Haotično jeste, ali rekao bih da je to organizovan haos u kom uspevamo odlično da se snađemo. Nijednu bebu još nismo ispustili na pod", šali se ovaj ginekolog.
 

slike:www.voanews.com,www.latimes.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno