Svaštarija
18.07.2013.

Osam ključnih pravila za buduće vlasnike pasa

Osam ključnih pravila za buduće vlasnike pasa
Pre nego što nabavite psa potrebno je da znate da je pas velika obaveza i ako ne možete da mu se dovoljno posvetite, onda je bolje da odustanete. Svakom psu treba odgoj, socijalizacija, ljubav i pažnja.

1. Psi vole rutinu

Psi su bića od navike i vole ono što im je poznato. Nepoznate stvari ili situacije mogu uznemiriti vašeg psa pa imajte to na umu kada analizirate njihovo ponašanje i započinjete s treningom. Ako redovno radite sa svojim psom on će se naviknuti na rutinu i zavoleće je.

2. Pas nije impulsivna odluka

Nikad impulsivno ne kupujte psa. Pre nego što pas dođe u vašu kuću zapitajte se da li imate dovoljno vremena, da li ste dosledni, imate li uslove za psa, šta ukućani misle o vašoj odluci, šta susedi misle o tome i najvažnije, ako pas treba da izađe u tri sata ujutro, usred zime, da li ćete ga rado izvesti.

3. Postoji pas za svaku porodicu

Ako se dobro hrane, izvode u šetnju i ako se brinete o njima, psi mogu biti srećni bilo gde. Kada birate psa važno je da može da se uklopi u vaš stil života. Ako imate decu izaberite strpljivog i privrženog psa, ako imate mali stan nemojte izabrati bernardinca ili ako nemate previše vremena izaberite psa koji ne zahteva duge šetnje.

4. Nikad ne kupujte psa deci

Pas bi trebalo da bude odgovornost roditelja, a ne dece. Iako pas i dete mogu postati najbolji prijatelji, deci je nekad previše sva ta briga oko psa. Zato je sve više azila puno pasa koji su bili nečiji poklon za rođendan ili kraj školske godine. Kupite psa samo ako će on biti porodični pas i ako ćete svi preuzeti odgovornost za njega.

5. Nikada ne prestajemo sa odgajanjem psa

Osnovna dresura traje kratko i podrazumeva osnovne naredbe kao što su "dođi" ili "sedi", ali s tim se odgoj psa ne završava. Psa je tokom celog života potrebno odgajati i usmeravati i učiti ga šta je dobro i ispravno ponašanje.

6. Psi nisu ljudi

Pri odgoju psa imajte na umu da oni nisu ljudi i nemaju složene emocije kao mi. Oni ne znaju da odrede vreme, ne mogu da razlikuju da li ste odsutni tri ili šest sati i ne žvaču tepih zato što imate novu devojku ili dečka. Oni su jako jednostavni i njihove reakcije i potrebe su isto takve.

7. Psima treba vaše poštovanje i ljubav

Ako od svog psa očekujete odanost i ljubav, to isto treba da pružite i psu. Poštujte psa i vodite računa o njegovim potrebama, a za uzvrat ćete dobiti odanog prijatelja za ceo život.

8. Pas vam može promeniti život

Psi će vam promeniti pogled na život i pomoći će vam da budete bolji i otvoreniji prema novim stvarima. Oni će izvući na površinu ono najbolje u vama.
Decji sajt

izvor slike: taringa.net

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno