Svaštarija
26.06.2013.

Saznajte gde su najbolji sladoledi na svetu

Sladoled, najomiljenija poslastica na svetu koja nas može rasladiti u toplim letnjim danima.U svetu postoji mnogo vrsta sladoleda, ima ih raznih ukusa, boja. Najvažnija stvar je da vam se sladoled dopadne odnosno da bude  dobar .Tako je nedavno magazin "National Geographic" napravio listu najboljih sladoleda na svetu po njihovom izboru.


Perche No!, Firenca, Italija
Još 1939. godine prodaje se "Perche No!" (Zašto ne!) sladoled  intenzivnog ukusa koji se svakodnevno proizvodi u ovoj sladoledarnici.U ovoj sladoledžijskoj radnji postoji veoma velik i raznolik izbor sladoleda.Sladoled u kombinaciji meda i sezamovih semenki,zeleni čaj i kafa s komadima čokolade.Takođe ovde se spravlja i velik izbor voćnih sorbeta i granita. Perche No! smešten je u Via dei Tavolini,na samo dve minute od poznate firentinske katedrale.

Vaffelbageriet, Kopenhagen, Danska
Vrtni zabavni park Tivoli dom je najpoznatijeg danskog sladolednog "outleta" koji ima vekovnu tradiciju. Spacijalitet je sladoled poslužen u kornetu od vafla zvanog amerikaner koji prima do četiri kuglice na koje potom idu preljev od sirupa, pavlaka i razni drugi prilozi. Vrtovi Tovoli nalaze se u središtu Kopenhagena i otvoreni su od sredine aprila do kraja septembra, a uz razne koncerte i zabavu nude čak 40 restorana.

A’jia Hotel, Istanbul, Turska
U gradu Istanbul ako se nađete obavezno probajte sladoled na terasi hotela A’jia, smeštenog u preuređenoj vili iz 19. veka.Popis delicija od sladoleda krasi i pohovani sladoled od vanile,sorbet od marakuje i tradicionalni turski sladoled od kozjeg mleka zvanog dondurma.

Ice Cream City, Tokijo, Japan
Sa stotinama štandova koji nude više od 300 raznih ukusa tokijski (ispravno nazvan) Ice Cream City mesto je gde možete probati najčudnije sladolede na svetu.Tako posatoje sladoledi sa ukusom piletine u soji,orhidejinog korena,morske soli ili jegulje samo su neki u moru neobičnih ideja. Ipak ljubiteljima konvencionalnih ukusa nude se i italijanske ili američke verzije ovog omiljenog deserta.

Capogiro Gelato, Foladelfija,SAD
Napravljeni od najsvežijih namirnica poput mleka sa amiških farma,sladoledi i sorbeti koji se svakodnevno spravljaju u "Capogiro Gelato" imaju mnogo originalnih ukusa. Najorginalniji su madagaskarski burbon vanilija, "melograno" (u prevodu šipak), nocciola Piemonte (u prevodu lešnik), saigonski cimet, tajlandsko kokosovo mleko (s malo ruma) i zucca (ili tikva). Capogiro poseduje četiri sladoleđžijske radnje u Filadelfiji

Bombay Ice Creamery,San Frnacisko,SAD
U španskoj misionarskoj četvrti u San Franciscu možete probati i pronaći najbolje indijske sladolede na svetu a i u SAD-u.U ponudi su ukusi poput kardamoma, čaja (chai), šafrana, ruže i đumbira koji se retko mogu pronaći van indijskog potkontinenta. Na meniju su i tradicionalni zamrznuti mlečni desert 'kulfi' kao i pića od jogurta "lassi".

Devon House, Kingston, Jamajka
Izgrađena u kasnom 19. veku kao dom prvog crnog jamajkanskog milionera,Devon House je remek-delo karipske viktorijanske arhitekture i mesto najpoznatijeg sladoleda na ostrvu. Tridesetak ukusa proteže se od tradicionalnih poput višnje i pistacija do egzotičnih osrvskih ukusa – manga, kokosa, ali i sladoleda na bazi piva pod imenom Devon Stout.

Helados Scannapieco, Buenos Aires, Argentina
Mala sladoledžijska radnja malo se promenila od 1938. kada su italijanski doseljenici Andres i Josefina Scannapieco prvi put otvorili vrata. Članovi Scannapieco i dalje rade sladoled na isti način kao pre 70 godina a "Helados Scannapieco" se nalazi u četvrti Palermo.Nude 50-ak ukusa od čokolade i vanilije do breskve,cimeta,limuna,šampanjca i caipirinhe, brazilskog koktela napravljenog od cachaçe i limete.


Slike preuzete sa sajtova www.free-extras.com

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno