Zabava
21.06.2016.

Književni festival "Krokodil na putu oko sveta"

Treće veče ovogodišnjeg osmog izdanja književnog festivala Krokodil pod nazivom “KROKODIL na putu oko sveta” (KROKODIL Goes Global) održaće se u ponedeljak 27. Juna od 20 sati, u dvorani Pozorišta lutaka u Nišu.

Pred niškom publikom predstavićemo neke od najboljih elemenata beogradskog programa. S nama će u Niš putovati Svetislav Basara, Rumena Bužarovska, Vladimir Tabašević, ali i sedam inostranih pisaca koji u okviru projekta "Omnibus" od Beograda nastavljaju prema Sofiji, Ruzana Voskanjan (Jermenija), Aleksander Mihojc (Austrija), Konstantinos Papageorgiu (Grčka), Ingmara Balode (Letonija), Hanele Mikaela Taivasalo (Finska), Irini Margariti (Grčka), Henrika Tavi (Finska).  Sofa intervjui i čitanja  biće dinamički isprepletana s video radovima Ciklotrona, Njuz.neta i The Books of Knjige.

Ove godine KROKODIL takođe udružuje snage s panevropskom književnom mrežom CROWD na tromesečnoj književnoj turneji OMNIBUS koja predstavlja preko 100 pisaca iz više od 20 zemalja Evrope i Azije. Književna turneja OMNIBUS predstavlja autobusko putovanje kroz evropske kutke, od sela do uzburkanih megalopolisa, i prenosi Novu evropsku književnost UŽIVO kroz dubinski dijalog između pisaca, lokalne publike i književnih scena – ”od Finske do obala Kipra, na međunarodnim festivalskim scenama, u betonskim džunglama velikih gradova i napuštenim planinskim kolibama...”

KROKODIL će na dve stanice ove turneje u Srbiji, u Beogradu i Nišu, predstaviti 14 savremenih evropskih autora iz zemalja kao što su Kipar, Jermenija, Nemačka, Grčka, Finska, Velika Britanija, Holandija itd.

Drugu godinu zaredom festival ima i humanitarni karakter. Prijatelj ovogodišnjeg KROKODILA je Hemofarm Fondacija s kojom ujedinjujemo snage u projektu PRODUŽI ŽIVOT s ciljem podizanja svesti javnosti o transplantaciji i doniranju organa, jer su dvadeset puta veće šanse da tokom života dobijemo organe nego da budemo donori. Učesnici KROKODILA pozvaće sve goste da budu humani i odgovorni te postanu ponosni vlasnici donorskih kartica.

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno