Zabava
29.02.2016.

Premijera plesne predstave za decu "Naglavačke"

U subotu 5. marta u 12 i 17 sati, premijerno će biti izvedena savremena interaktivna plesna predstava za decu - „Naglavačke“. Koncept i koreografiju potpisuju autorke Dalija Aćin Telander i Keren Levi (Holandija/Izrael), muziku Tiam Rotvel (Holandija), a predstavu izvode plesači Milica Pisić, Jovana Rakić Kiselčić i Vladimir Arsenijević.

„Naglavačke“ je predstava koja predlaže najmlađoj publici jedinstven susret sa savremenim plesom. Obraćajući se dečijoj radoznalosti, predstava na specifičan način stimuliše percepciju i interakciju i poziva decu da učestvuju, istražuju i otkriju sebe i druge kroz neobično vizuelno i fizičko iskustvo.

Njihova uloga i učešće u izvođenju ih ohrabruje i podstiče da vide sebe i druge iz nove perspektive, poziva ih na saradnju, intrigira njihovu radoznalost i doprinosi njihovom shvatanju plesa i umetnosti.

Estetika predstave insistira na minimalizmu i jednostavnosti. Odstupanjem od uobičajenih pozorišnih konvencija predstava daje prednost spontanosti, riziku i ‘open end’  pristupu.

Partneri uključeni u realizaciju projekta i autori dele stav da je prioritet projekta redovnost izvođenja i dostupnost predstave što većem broju publike, te će nakon istraživačkog i kreativnog procesa predstave biti ostavljene i izvođene u Poljskoj, Srbiji, Švedskoj i Holandiji, sa lokalim izvođačima.

Predstava „Naglavačke“ će biti izvođena u okvir redovnog repertoara Malog pozorišta, a prvi reprizni termini su 22. i 24. mart u 10.30 sati.

Projekat je realizovan zahvaljujući podršci: Ministarstva Kulture Republike Srbije, Swedish Arts Council, Stockholms Stad, Kulturförvaltningen Stockolms Läns Landsting, Arts Station Foundation by Grazyna Kulczyk.

O autorima
Dalija Aćin Telander  - Rođena 1974. godine. Svoje koreografske radove predstavila je na festivalima u zemlji i inostranstvu (Impulstanz, Tanz im August, URB Festival, Les Particules, Tazntendezen, Mladi levi, Tjedan suvremenog plesa, Oppla, Performa, BITEF, BELEF, Infant itd) i sarađivala sa internacionalnim koreografima. Inicijatorka je i koordinatorka Generatora - Saradničke platforme za razvoj dečijeg plesnog teatra na Balkanu, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples i partnerskih organizacija iz Hrvatske, Makedonije i Bosne i Hercegovine. Od 2012. živi u Stokholmu (Švedska).

Keren Levi - Izraelska koreografkinja koja živi u Amsterdamu (Holandija). S obzirom na to da se bavi plesnim, muzičkim i vizuelnim stvaralaštvom, njen rad je prvenstveno interdisciplinaran, ali se sama njegova suština zasniva na koreografskim načelima. Levi drži predavanja u Školi za razvoj novog plesa (The School for New Dance Development), na festivalima, obukama, a obučava i plesne grupe širom Evrope. Diplomirala je 2014. godine na master studijama koreografije u Amsterdamu.
 

Ostavi komentar

Trenutno nema komentara

Preporučeno